Политиците "за" или "против" кабинет на Габровски

Политиците коментираха навлизане в НС дали ще бъде приет кабинетът на Габровски. Министри като Николай Павлов, които МВР по наше време искаше да арестува, са част от предложените министри, каза Кирил Петков от ПП, предаде репортер на БГНЕС.

Така че мисля, че този кабинет няма да мине, добави той.

България има нужда от парвителство. ДПС говори и работи по тази тема. Това заяви на влизане в парламента депутатът от ДПС Йордан Цонев.

"Ние и да подкрепим, смятаме, че е компромис, какъв точно - ще чуете в залата. Но ако представят програма, която е в посоката, в която ние работим, ако дебатът е в тази посока, ще подкрепим", допълни Цонев.

Надявам се както изисква практиката да се гласува днес проектокабинетът, това е нормална практика в нормален ден, парламентът трябва да излъчи правителство, заяви служебният премиер Гълъб Донев. Ако не успее да събере подкрепа, завърта се ролетката за мандатите и следващият мандат идва наред, добави Донев. По-добре да управлява редовно правителство, каза още той.

Рамадан Аталай от ДПС коментира, че днес е първият ден, в който партиите трябва да се вразумят. Ние най-вероятно ще подкрепим това правителство, трябват работещи институции, допълни Аталай.

Оставам оптимист, дано разумът надделее. Надявам се диалогът, разумът, подадената ръка да вземат превес. Надявам се подкрепата да ми стигне, защото това е в интерес на всеки гласоподавател, независимо от коя политическа сила е, заяви в парламента проф. Николай Габровски.

По думите му основните задачи, които проектокабинета си поставя са общонационални, те не са партийно оцветени и са в интерес на всяка една от партиите. Много е трудна политическата ситуация, каза още проф. Николай Габровски.

Ако не може да се състави кабинет, отиваме на избори. Нямат значение личностите, важни са политиките. Министрите няма да имат самостоятелно виждане, а ще следват политиката на ГЕРБ-СДС. Няма неполитически кабинет, заяви в парламента лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Няма да имаме правителство днес, освен ако нямаме някаква изненада от задкулисието. Това заяви на влизане в парламента депутатът от "Демократична България" Атанас Атанасов.

"Демократична България" остава ли категорично против, всички депутати?

- Имам чувството, че всяка сутрин трябва да се кълнеме пред вас. Заклевам се! - каза още Атанасов пред журналисти.

Няма да работим с ГЕРБ, от нас имат 53 гласа против, заяви в парламента Настимир Ананиев от "Продължаваме Промяната".

По думите му този кабинет, който се предлага, е огледало на управление ГЕРБ-ДПС.

"Това е кабинетът на Бойко Борисов", допълни Настимир Ананиев.

Според него е важно да има конструктивна опозиция.

"Подкрепяне този кабинет. Нека да видим какво ще свършат", заяви депутатът от ДПС Делян Пеевски. Всичко, което е за хората е достатъчен мотив, добави той.

"За да се спре с разделението, някой трябва да поеме отговорност. Президентът е подведен. България има нужда от редовен кабинет, в третия мандат ще видим огледалния образ на хартиената коалиция", каза още Настимир Ананиев.

Резултатът днес ще окаже посоката в следващите месеци, дори и години. Това заяви Тома Биков от ГЕРБ-СДС. По думите му очевидно в зала ще стане ясно дали кабинетът "Габровски" ще получи подкрепа, в което няма нищо лошо.

Всяка партия ще вземе своята позиция и ще носи отговорност за нея, независимо каква е тя.

Биков каза още, че е далеч от мисълта да събират един по един шест гласа, които математически не достигат за одобрение на предложения от Габровски състав на кабинет.

По думите му е притеснен, че демократични партии като "Демократична България" и БСП няма да подкрепят това правителство.

“Няма една разумна причина да не се подкрепи днес кабинетът на проф. Габровски. Единствено политическият егоизъм може да възпрепятства това решение. Надяваме се ДБ да промени своята позиция, защото с нея имаме най-много допирни точки”. Това заяви Александър Ненков от ГЕРБ навлизане в парламента.

Ненков зави, че в парламентарната зала ГЕРБ ще разчита на разум. “Аз се плаща от това, че много често ходим на избори и пращаме населението отново да гласуват. По този начин гражданите ще имат все по-малка подкрепа”, уточни още той.

Делян Добрев също от ГЕРБ пък изрази недоверие в това кабинетът да бъде успешно гласуван. “Много ми се иска първият мандат да бъде приет успешно, но аз лично не вярвам. Има втори и трети мандат надявам се да не отидем пак на избори”, заяви още Добрев.

Борислав Гуцанов от БСП пък припомни твърдата позиция на левицата, че кабинет на ГЕРБ няма как да бъде подкрепен.

Радостин Василев от ПП заяви, че е ясно как партиите ще гласуват днес, така че не би трябвало да има изненади. “Не очаквам да има игра с кворума, защото това със сигурност няма да помогне на гражданите”, подчерта още Василев. /БГНЕС

Тагове: