Пхенян: Първият разузнавателен сателит скоро ще влезе в орбита

Пхенян "правилно" ще изведе разузнавателен сателит в орбита скоро, заяви влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, ден след като първият им опит се провали, предаде АФП.


Пхенян представя своя военен спътник като необходим противовес на нарастващото военно присъствие на САЩ в региона. Северна Корея посочва продължаващите съвместни учения на Вашингтон със Сеул като един от многото примери.

Новата севернокорейска ракета изгуби тяга и падна в морето заедно със сателитния си товар вчера.

Ким Йо Чен, която изпълнява и функцията на говорител на режима, заяви, че скоро ще бъде направен втори опит.

"Сигурно е, че военният разузнавателен спътник на КНДР ще бъде правилно изведен в космическа орбита в близко бъдеще и ще започне мисията си", каза тя.

Съединените щати, Южна Корея и Япония осъдиха изстрелването, заявявайки, че то нарушава резолюциите на ООН. Те забранят на Пхенян да извършва каквито и да било тестове с използване на балистични ракети.

Ким Йо Чен заяви, че подобни критики са "самоопровержение", като се има предвид, че Съединените щати и други държави вече са изстреляли "хиляди сателити".

"САЩ са група гангстери, които твърдят, че дори КНДР да изстреля сателит в космическа орбита чрез балон, това е незаконно и заплашително", каза тя.

Анализатори предупреждават, че ако Северна Корея успее, възможностите за наблюдение на сателита ще бъдат сериозен проблем, което ще позволи на Пхенян да проследява по-точно американските и южнокорейските сили. /БГНЕС