Петков: Предлагаме двама за еврокомисар, от ПП-ДБ е Даниел Лорер

След смяната на Иван Гешев Борислав Сарафов и ВСС трябва да си дадат сметка, че няма някой да стои и да ги гледа. Има министър, който ще бъде изслушан в четвъртък, има гражданско общество, което се надига в петък, има ВКС, който също ще бъде попитан по казуса. Ако всички са далновидни, ще разберат, че ако искаме България и те самите да вървят напред и да част от бъдещето, този тип замяна на една личност с друга не трябва да продължава така.


Това каза съпредседателят на ПП Кирил Петков пред БТВ.

Рано или късно промяната идва, и те няма да са част от нея, допълни Петков.

7-дневният срок, в който трябва да бъде стартирана процедура по избирането на нов главен прокурор, не е задължителен, категоричен е бившият премиер. "Според нас сега е моментът да се покаже и от Сарафов, и от ВСС, че да - грешки се случват, но това напрежение в обществото, което ще създаде задължителното заставане на позиции без да има промяна, няма да доведе до нищо добро за България".

Изцяло се движих от принципната си позиция при отказа си от имунитет - първо, исках да видя цялата документация на моето дело. Това беше важно, за да може всички депутати да се запознаят с това дело, в което три прокуратури казват, че няма престъпление, и изведнъж ВКП изисква документите, и на следващия ден отменя решението на трите предходни прокуратури. В момента, в който се случи подмяната от Гешев към Сарафов, в същия момент казах, че няма да разчитам на преценката на този човек за моя имунитет, и затова веднага си го дадох, допълни Петков. Няма от какво да се страхувам, категоричен е съпредседателят на ПП.

Относно Конституционната реформа Петков коментира, че е доволен, че "всичко се случва пред очите на хората".

Предлагаме двама души за еврокомисар, от ПП-ДБ е Даниел Лорер, допълни съпредседателят на ПП. Единият от кандидатите ще е от ПП-ДБ, един ще е от ГЕРБ. Най-вероятно ще са мъж и жена, както беше поискано от ЕК. И Комисията ще вземе най-добрата кандидатура от двете предложения. Нашият избор е Лорер - човек, който беше първият министър на иновациите, човек, който вярвам, че би бил много ценно допълнение към екипа на Комисията. Не знам кой ще излъчат от ГЕРБ, допълни Петков. Ще има конкуренция при кандидатурите, и ЕК ще избере човекът, който е по-подходящ.

Назначенията на зам.-министри е бавен процес, тъй като кандидатите се одобряват от три страни - от самия министър, от ГЕРБ и от ПП, уточни Петков./БГНЕС