Петери Орпо победи Сана Марин и сега какво?

Лидерът на дясноцентристката "Национална коалиция" във Финландия Петтери Орпо започва сложни преговори с потенциални партньори отдясно и отляво след малката изборна победа на партията му над досегашния премиер социалдемократ Сана Марин, предава "Политико".

"Национална коалиция" (Kokoomus) си осигури 48 от 200-те места в парламента срещу 43 за социалдемократите, а антиимиграционната партия "Истински финландци" зае второто място с 46 места.

Бившите младши партньори на Марин - "Финладски център", Зелените и Левият алианс - загубиха места, докато Шведската народна партия запази позиции.

Сега Орпо трябва да реши с кого да се съюзи като основа за коалиция на мнозинството - въпреки че всички варианти са свързани с предизвикателства.

При евентуално обединение със социалдемократите ще трябва да се постигне компромис между рязко различаващите се стратегии на двете страни по отношение на икономическата политика. Kokoomus води кампания за съкращаване на социалните помощи с цел балансиране на бюджета, докато социалдемократите предлагат облагане на хората с по-високи доходи и инвестиране в мерки за подкрепа на заетостта.

Ако Орпо се обърне към "Истински финландци" и нейния лидер Рийкка Пура, те вероятно ще се сблъскат с различия по отношение на имиграционната политика. Kokoomus смята, че Финландия се нуждае от новопристигнали, за да подкрепи пазара на труда, докато Пура настоява за по-малко пропускливи граници.

За да си осигури коалиция с мнозинство, Орпо ще трябва да спечели и една или повече по-малки партии.

В коментарите си пред местните медии, когато в неделя приключи преброяването на гласовете, Орпо предположи, че ще се съсредоточи върху преодоляването на задаващата се рецесия във Финландия - възможен знак, че първо ще търси общи позиции с Пура.

"Започваме правителствените преговори с икономиката като основен въпрос", каза Орпо.

Рийкка Пура, Сана Марин и Петери Орпо

На Орпо също няма да му е лесно да търси коалиции сред по-малките партии, които преживяха трудна изборна нощ.

Орпо ще трябва да убеди такива като лидера на "Финландски център" Аника Саарикко, че за нейната партия няма да е по-добре да бъде в опозиция, където може да възстанови връзката си с избирателите без необходимите компромиси на коалиционното управление.

За европейската левица събуждането от загубата на Марин беше удар. Като високопоставен социалдемократ, през последните четири години тя получи широка похвала за справянето си с пандемията и умелия отговор на кризата в Украйна, включително за драматичния завой на Финландия към НАТО.

Но нейният неуспех да продаде левите икономически политики на финландските избиратели - например да търси растеж чрез инвестиции, а не чрез съкращения - ще бъде отбелязан в Европа. Шведската социалдемократка Магдалена Андершон не успя да си осигури втори мандат на изборите миналата есен, а датската Мете Фредериксен спечели преизбиране едва през ноември след поредица от резки десни политически завои.

Сега се спекулира с бъдещето на Марин и дали тя ще продължи да бъде лидер на партията си във Финландия. Още преди изборите да бъдат решени, някои колеги във Финландия предполагаха, че тя може да потърси ново предизвикателство в Европейската комисия, евентуално дори като кандидат за председател на групата на левите.

Вече е ясно, че Орпо смята, че има мандат от избирателите да насочи Финландия вдясно, възползвайки се от финландската конвенция, която дава на спечелилата партия първия шанс да сформира коалиция - дори ако тази преднина се състои само от две места.

"Това е голяма победа", заяви Орпо пред поддръжниците си, когато наближи краят на преброяването на гласовете. "Нашето послание достигна до всички, подкрепата е налице и финландците вярват в Kokoomus." /БГНЕС