Пекин: пътят към срещата Байдън-Си „не е гладък“

Китайският външен министър Ван Йи каза, че пътят към срещата между президента Си Дзинпин и Джо Байдън „не е гладък“, съобщиха медиите в Китай. В хода на посещението си във Вашингтон тази седмица Ван Йи се срещна с Байдън и други високопоставени американски служители. Двете страни се съгласиха в петък да организират среща между лидерите следващия месец. Байдън покани Си в Сан Франциско през ноември за срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС), която ще се проведе във време на напрегнати отношения между двете сили.


Си все още не е потвърдил, че ще дойде. Ван Йи каза в събота на събитие във Вашингтон, организирано от Aspen Strategy Group, че „и двете страни се надяват да стабилизират и подобрят двустранните отношения възможно най-скоро и се съгласиха да работят заедно за срещата на върха в Сан Франциско между двамата държавни глави“, съобщи агенция Синхуа. „Пътят до Сан Франциско не е гладък и не може да бъде оставен на „автопилот“, предупреди Ван, според Синхуа.

Байдън и Си не са имали контакт след среща в Бали през ноември 2022 г. Отношенията са напрегнати от години между двете най-големи икономики в света, тъй като те се борят за влияние в Азиатско-тихоокеанския регион и извън него, а Пекин засилва сътрудничеството с Русия в опит да намали господството на САЩ. Ван каза в събота, че двете страни трябва да „премахнат намесата, да преодолеят пречките, да подобрят консенсуса и да натрупат резултати“, предаде Синхуа. /БГНЕС