Пекин: Китай и Русия трябва да задълбочат сътрудничеството

Първият дипломат на Пекин каза на президента Владимир Путин, че Китай и Русия трябва да работят за укрепване на сътрудничеството пред лицето на "сложна международна ситуация", съобщиха китайските държавни медии в четвъртък. Говорейки на среща с Путин в Санкт Петербург, на която руският лидер прие поканата да посети Китай следващия месец, Ван И подчерта, че "светът бързо се движи към многополярност". „Икономическата глобализация напредва срещу насрещни ветрове, едностранните действия са неустойчиви, а хегемонизмът не е популярен“, каза Ван, според английски прочит на пекинската информационна агенция Синхуа. „И двете страни трябва да засилят своето многостранно стратегическо сътрудничество, да защитят законните си права и интереси и да положат нови усилия за насърчаване на международния ред към честност и справедливост“, добави той.


Путин в отговор каза на Ван, че „нашите позиции съвпадат по отношение на многополюсния свят“, според съобщение от Кремъл.

Китай и Русия се описват взаимно като стратегически съюзници, като и двете страни често рекламират партньорството си „без ограничения“ и икономическото и военно сътрудничество. Те се сближиха още повече след началото на руската офанзива в Украйна през февруари миналата година, която Китай отказа да осъди. Кремъл се стреми да задълбочи връзките си с Китай след началото на офанзивата в Украйна, която постави Москва във все по-голяма изолация. Китай се стреми да се позиционира като неутрална страна в украинския конфликт, като същевременно предлага на Москва жизненоважна дипломатическа и финансова спасителна линия. /БГНЕС