Пекин: Големите сили да се противопоставят на нова Студена война

Премиерът на Китай Ли Цян заяви, че големите сили трябва да се противопоставят на конфронтацията и "новата Студена война", докато се срещаше с лидери на Япония, Южна Корея и Югоизточна Азия в Индонезия.


"Между страните могат да възникнат разногласия и спорове поради погрешни схващания, различни интереси или външна намеса", каза той в началото на срещата на АСЕАН в индонезийската столица Джакарта, предаде АФП.

"За да се запазят различията под контрол, това, което е от съществено значение сега, е да се противопоставим на избирането на страна, да се противопоставим на блоковото противопоставяне и да се противопоставим на нова Студена война", добави Цян.

Забележките му дойдоха в момент, когато лидери и високопоставени служители, включително вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, се събраха, за да обсъдят редица въпроси, които засенчиха срещите на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) тази седмица.

Сред тях са картата, която Пекин наскоро публикува, в която са предявени претенции към по-голямата част от Южнокитайско море. Друга проблемна тема е спорът между Китай и Япония относно решението на Токио да пусне пречистените отпадъчни води от атомната електроцентрала "Фукушима" и изстрелването на балистични ракети от Северна Корея.

Премиерът на Китай ще присъства на срещата на върха на 18-те държави от Източна Азия утре, 7 септември, в която ще участват също Харис и руският външен министър Сергей Лавров.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви по-рано, че Харис ще "подчертае трайния ангажимент на Съединените щати към Индо-Тихоокеанския регион като цяло", използвайки друг термин за Азиатско-тихоокеанския регион. /БГНЕС