Пашкулев: България и Полша - първи жертви в ЕС на войната на Путин в Украйна

Спирането на доставките на природен газ за България от “Газпром” е с нищо непредизвикан акт. Страната ни винаги е била изряден платец и дори е ключов участник в газопровода “Балкански поток”, по който руското синьо гориво стига до Сърбия и Унгария.

Георги Пашкулев, главен редактор на БГНЕС.

България и Полша са първите жертви сред държавите от Европейския съюз на войната, която руският президент Путин води срещу Украйна вече два месеца, но която правителството на Кирил Петков не осъзнава и сега тепърва ще се запознава на място.

И ако Полша, подобно на България се оказа засегната от решението на Русия, то поне никой във Варшава няма съмнение къде се намира в избора си спрямо войната в Украйна. А и Полша има терминал за ВПГ. България нито знае, представена от Петков, къде се намира, нито има стратегия да отговори на очаквания удар. Ние сме в положението да знаем, че ще ни поставят в нокдаун, но вместо това сами да падаме за нокаут.

Официална София трябва незабавно да настоява за среща на върха на ЕС, на която този въпрос да бъде обсъден и България да получи помощ - финансова и енергийна.

България е първата в ЕС, която е на първа линия в този конфликт и втора след Украйна по нанесени щети.

Решението на Москва да спре газовите доставки ще има пряко отражение върху цели отрасли на националното ни стопанство, на първо място химическа и стъкларска индустрии. Слава Богу, че сме в края на отоплителния сезон и консумацията на газ от Топлофикациите ще намалее.

Този недружелюбен акт е още едно свидетелство за провала на боязливата външна политика на Петков и Ко след избухването на украинската криза.

Вместо смело да заявим нашите позиции като Черноморска държава, ние избрахме снишаването. Снишаването не ни помогна, Русия спря доставките на газ, което ще има за нас дългосрочни негативни последици.

Минути след новината, дошла от Москва, която мнозина очакваха, Бориславова увери, че няма опасност. Подобно на всяка друга криза, която правителството на Петков генерира или с която се сблъсква всекидневно, и тази е посрещната с бодри уверения. Истината е, че на фона на съсипана външна политика, колосален провал в съдебната реформа, война в Украйна и никому непонятна финансова политика, това правителство и в частност Петков и Василев не разполагат с абсолютно никакъв аванс на доверие от обществото.

Правителството веднага следва да осъзнае, че нашият национален приоритет не е имагинерните му успехи и реални провали спрямо РСМ, несвързаната му политика спрямо Украйна, а спасяването на държавата и превеждането й през бурните води, в които се намираме. На недопустимия натиск, дошъл от очевидно не съвсем информиран комисар, какъвто е Вархей и плеядата европейски политици днес следва да отговорим с искане за финансова и енергийна помощ. Това е, което нацията очаква.

Проблемът на ЕС не е РСМ, която и вчера си позволи чрез Буяр Османи да заеме позата на жертва, докато се намира под контрола на Белград.

Проблемът на ЕС е да защити своите държави-членки, намиращи се на първата, фронтова линия във войната на Русия срещу Украйна. И между другото, точно Скопие по-малко следва да говори за жертва, докато в ухото на политиците в РСМ нашепват техните ментори от Белград, откъдето непрекъснато чуваме президента Вучич да отказва да се присъедини към санкциите срещу Русия.

Въобще Петков и групата му трябва да разберат, че управляват държава. Или да си отиват бързо. Щетите са вече наистина сериозни. / БГНЕС


Георги Пашкулев, главен редактор на БГНЕС.