Парламентът забрани рекламата на хазартни игри в медиите

На първо четене Народното събрание забрани рекламата на хазартни игри в медиите. Очаква се промените да бъдат окончателно прокарани на извънредно заседание във вторник.


С единодушно подкрепените промени в Закона за хазарта на първо четене парламентът забрани рекламата на хазартни игри в радио и телевизионни програми, на обществени места, фасади на сгради, в печатни произведения и електронни медии. Рекламирането ще се допуска само върху билбордове, които се намират на разстояние не по-малко от 100 метра от училища, върху игралните зали и казина, а също върху спортна екипировка, спортни зали и съоръжения.

"Възраждане", БСП и ИТН поставиха под съмнение мотивите на вносителите от ГЕРБ и ДПС за масово ограничаване на хазартната дейност и видяха опит за предизборна употреба, обобщава БНР.

"Сега тези, които пълнят касите в хазарта, ще счупят телефоните на определени хора да ги търсят не заради друго, а за да проведат едни приятелски разговори за "Великден" и за предстоящите избори, тъй като битката е страхотна", заяви социалистът Румен Гечев.

"Всяка баничарница е свързана с НАП и всяка боза, която се продава, се регистрира в НАП онлайн, но нито една машинка на хазартните оператори не е вързана към НАП", коментира Гроздан Караджов от ИТН.

"Така или иначе в момента имаме под път и над път билбордове с реклама на хазарт. Какво ще се случи, когато това нещо стане вариант за реклама на хазартния бизнес? Всичко ще бъде накичено", възрази Цончо Ганев от "Възраждане.

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев пък контрира: "Ако една дейност ще е разрешена, тя трябва да бъде внимателно регулирана".

Парламентарните групи направиха заявки за промени между двете четения на законопроекта.

От ПП-ДБ настояват билбордовете с реклама за хазарт да се намират на разстояние не по-малко от 300 метра от училища и да бъдат създадени общински центрове за борба с хазартната зависимост и ресоциализация. Те се обявиха и "за" свързване на машинките в казината към НАП.

От ИТН предлагат разстоянието на билбордовете да е минимум 500 метра не само от училища, но и от университетите.

Срокът между двете четения ще е тридневен, във вторник ще има извънредна бюджетна комисия и извънредно заседание за Народното събрание за окончателното приемане. /БГНЕС