Откриха мъртви делфини край Кипър - възможна е връзка със земетресението

Властите съобщиха, че по северните брегове на Кипър са изхвърлени мъртви делфини, които вероятно са били засегнати от силните земетресения в съседните Турция и Сирия тази седмица.

Шест клюномуцунести делфина бяха намерени мъртви днес, а в четвъртък на брега бяха открити четири изхвърлени бозайника, съобщи кипърският отдел за рибарство и морски изследвания.

Три от четирите открити в четвъртък животни са били насочени обратно към морето, докато четвъртият е умрял, се казва в изявлението. Не е ясно дали намереното днес мъртво стадо включва и китовете от четвъртък, които са били върнати в морето.

"Тези животни имат система за ехолокация, която се влияе от морския шум; това може да са военни учения, сеизмични сондажи или естествено земетресението в региона", каза Янис Йоану от отдела за рибарство и морски изследвания пред телевизия Sigma.

Властите идентифицираха делфините като ziphius cavirostris или по-известен като клюномуцунест кит на Кювие. Той не е много разпространен в крайбрежните води на Кипър.

Делфинните са открити в сравнително малка част от северното крайбрежие на Кипър, която е под контрола на международно признатото правителство на острова. По-дългата част от крайбрежието се контролира от отцепилата се кипърска турска република.

Мегаземетресенията в понеделник в Турция и Сирия, които отнеха живота на десетки хиляди хора, бяха усетени и на източния средиземноморски остров./БГНЕС