НС пред тотална блокада, хиляди искат оставка на Борисов и Гешев (ВИДЕО и СНИМКИ)

Хиляди протестиращи са на площада пред бившия Партиен дом за обявеното днес „Национално въстание“. Недоволството започна още от рано сутринта и продължава, предаде репортер на БГНЕС.

Гражданите скандират „Оставка“ и надуват вувузели, които огласят площада часове наред.

Полицейски кордон огради „триъгълника на властта“ между Министерски съвет, Президентството и бившия Партиен дом.

Жандармерията е разположена по всички булеварди, водещи до сградата на бившия Партиен дом, където се провежда заседание на Народното събрание.

Снимка: ЗОРКА ТОШЕВА Протестиращи бутаха коли на жандармерията, опитваха се да обърнат автомобилите, за да стигнат до сградата на Народното събрание.

Снимка: ЗОРКА ТОШЕВА Гражданите замеряха полицаите с ябълки и яйца и се опитваха със сблъсъци да пробият полицейския кордон. Полицията арестува и първия протестиращ гражданин, сложи му белезници, тъй като е скачал върху полицейски автомобил.

Снимка: БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Малко след това полицията отблъсна втори опит на протестиращите да пробият кордона и да стигнат до главния вход на Народното събрание.

Снимка: ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Междувременно вътре в сградата на Народното събрание пристигнаха и депутатите за заседанието.

Снимка: ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Протестиращите опитаха и трети път да пробият кордона, те блъскаха полицаите и се опитваха да минат от другата страна на жандармерията, за да стигнат до сградата на Народното събрание.

Гражданите сядаха и лягаха на земята, за да не може полицаите да ги хванат.

„Не искам да ме бутат, за това съм седнал. Имаме разрешение за митинг, но без да ме блъскат”, подчерта един от протестиращите. „Мошениците Борисов и Гешев да си заминават, да имат присъда и дълги години да я излежават”, добави той.

Снимка: БЛАГОЙ КИРИЛОВ Малко преди 9 ч. президентът Румен Радев излезе от сградата на президентството и се отправи пеша към Народното събрание, където отправи обръщение към народните представители и нацията. Вече няма никакво значение какво казва Борисов, заяви президентът Радев.

Снимка: БЛАГОЙ КИРИЛОВ От МВР съобщиха, че тази сутрин, около 8 часа, мъж се качил върху полицейски автомобил и започнал да скача върху него. Задържан е. Протестиращи хвърляха ябълки и яйца срещу служителите на реда, които дежурят на място. Полицията отново призовава гражданите да запазят мирната форма на протеста и да не се поддават на провокации.

Снимка: БЛАГОЙ КИРИЛОВ „Всеки ден ще е така до оставката”, „Борисов – позор, оставка и затвор”, скандираха протестиращите. Четвърти опит за пробив на полицейски кордон направиха протестиращите. Гражданите започнаха да се блъскат в жандармерията пред страничния вход на бившия Партиен дом. Полицията се прегрупира и отново опитът за пробив беше неуспешен.

Президентът Румен Радев се обърна към нацията в сградата на парламента и призова отново кабинетът на Борисов да подаде оставка. След това Радев напусна новата сграда на Народното събрание и поздрави протестиращите, минавайки покрай тях на път за президентството.

Снимка: БЛАГОЙ КИРИЛОВ Още един опит за пробив на полицейския кордон пред сградата на БНБ направиха протестиращите. Във въздуха се разнесе миризма на газ. Десетки започнаха да кашлят и кихат от разпръскания газ, пострадаха и журналисти. Полицията отрече да е ползвала газ и съобщи на брифинг, че протестиращи са пръскали, а са пострадали над 20 полицейски служители.

Протестиращите отново се опитаха да обърнат бус на жандармерията.

Около 11 часа имаше нов сблъсък между протестиращи и жандармерия. Полицията използва сълзотворен газ срещу хората, които пък ги замеряха с празни бутилки от минерална вода. Хвърчаха и протестни материали - табели и плакати.

В 12.05 часа възникна ново напрежение около сградата на парламента. Протестиращи и жандармерия се сблъскаха. Преди това хората хвърляха слама върху униформените. Чуват се звуци като от бомбички На площада между Министерски съвет и бившия Партиен дом припадна човек. Линейка пристигна и човекът бе откаран.

Протестираме срещу правителството на Бойко Борисов. Според мен трябва да си подадат оставките. Аз не разбирам защо трябва да се протестира 56 дни и те да чакат някой да разбие парламента и да влезе, за да си подадат оставката. Това каза Яна, млада жена, която днес е сред протестиращите.

„56-и ден хората протестират тук на площада не за нова конституция, а за оставката на главния прокурор и на правителството. Въпреки това решението на управляващите е нова конституция, която е пълна с грешки и е пълен абсурд“, каза Радослав. Младият мъж е категоричен: Затова сме тук днес, затова всички хора са тук днес. „Чакам оставката на Бойко Борисов и цялото правителство, и на Гешев, естествено“, така пък Милена обясни своя мотив да дойде на обявеното въстание.

Тук са сем. Стоянови с двете им деца. Мъжът каза, че са тук за оставката на Борисов. „Защото ни омръзна да ни управляват мафиоти. Този човек няма капка срам, променя си мнението от днес за утре на 360 градуса, време е да си ходи. Искаме предсрочни избори, нямаме вече никакво доверие в него, срам ме е, че съм гласувал в миналото за него. Искаме избори, народът да каже кого иска, кой иска да го управлява, кого не иска. Време е за демокрация“. Защо цялото семейство са днес тук: Защото искаме една по-нормална държава за нашето семейство, каза той.

„Тук съм, защото ме е срам. Срам ме е да ме управляват такива неграмотници, некадърници", казва Йорданка, която също е на площада днес. Дама, която се представя като българка, я допълва: „и крадци, мошеници и нагли“. „Просто се срамуваме, затова сме тук“, казва жената. /БГНЕС