Огладнееш ли на пистата: 5 лв. за палачинка и 4 лв. за шишче

"Ден година храни" гласи българската поговорка, която често използваме стане ли въпрос за някои сезонен бизнес или еднодневен пазар/базар. Изразът често се използва и по отношение на зимните ни курорти, които понякога могат да шокират с цени, насочени главно към чуждестранната клиентела.

Репортер на БГНЕС посети един от големите ни зимни курорти, за да разбере как се отразява на току що стартиралия сезон 2021/2022 инфлацията с постоянно покачващите се цени на стоки и услуги, високите сметки за енергоизточници, пандемията от коронавирус с ограниченията за пътуване и изискванията за зелен сертификат.

Според последните данни на Евростат годишната инфлация в България е 6,3%, което е над средното ниво на Европейския съюз от 5,2%. За ресторанти и хотели българи харчат 4,9% от общите си разходи, а за алкохолни и цигари – 5,7%.

Зимните спортове никога не са били евтино удоволствие, но тази година по-високите цени за лифт карти и наем на екипировка в трите ни основни курорта, плюс Витоша над София и Мальовица до Самоков предизвикаха недоволни реакции сред практикуващите ги. Увеличението на цените на всички видове обучение по ски и сноуборд пък е с около 20%.

Едно от първите неща, които прави впечатление щом се озовете на търговската уличка със сергиите и заведенията в Боровец са безбройните реклами, които трябва да привличат клиенти.

Не е новост, че храната в който и да е курорт у нас, а и в Европа, е по-скъпа, но на търговската пред плаца разликата е драстична дори при познатата като „улична” храна. Така за една палачинка с шоколад, която ще изядете на крак в Боровец, ще трябва да платите 5 лева, ако сте в центъра на Пловдив например това ще ви струва 2.50 лева. Чаша греяно вино в Боровец ще ви струва между 6 и 8 лева, а на коледния базар в центъра на Пловдив, отново, цената на чаша е 4 лева. На коледния базар в градската градина на София цената също е курортна.

Продължаваме да разглеждаме цените на „стрийт фууд”-а и разбираме, че в Боровец един гирос пита, голям размер, което се равнява на 400 грама, струва 8 лева. За сравнение – същата поръчка в една от най-старите и известни вериги, предлагащи тази популярна бърза храна в София, струва 6 лева. За 150 грама салата цената е 3 лева, а 300-грамовият бургер ще ви излезе 10 лева, ако случайно огладнеете докато карате ски. Пицата е между 15 и 20 лева - такава беше и миналата година. Такава е и в другите зимни курорти. Пържените картофки са от 5 лева нагоре.

И още един неприятен факт, който се наблюдава както в града, в частност София, така и в разглеждания зимен курорт. Заведенията държат незапълнените си на 100% зали неотоплени и това не е инцидентен случай. Причината – скъпият за някои ток за бизнеса. Пред БГНЕС управители на три независещи едно от друго питейни заведения в София, разказаха, че увеличението в цените на последната фактура за ток, спрямо същия период миналата година, е трикратно. /БГНЕС