Силен вятър осуети откриването на сезона на Витоша

Силен вятър осуети планираното за днес откриване на ски сезона на Витоша. Днес в навечерието на коледните празниците за всички скиори и сноубордисти трябваше да отвори врати "домашната" на софиянци планина Витоша, но заради лошото време това не се случи, "Петък 24.12.2021, временно спираме съоръженията, поради силен вятър (20 м/с)! Чакаме подходящи условия за възобновяване на работата", съобщиха от Витоша ски, предаде репортер на БГНЕС.

Очаква се при първа възможност писта "Лалето" да бъде отворена за посетители. Началото на сезона ще бе дадено с дневно каране, а на 27-ми декември ще бъде пуснато и нощното. Днес все пак край хижа Алеко да се порадват на снега се бяха качили малцина любители.

В последните дни на място кипеше усилена подготовка на зоната, като времето позволяваше снежните оръдия по писта "Лалето" да работят почти непрестанно, за да се осигурят възможно най-добри условия за практикуването на зимни спортове. Още в четвъртък бе отворена за посетители и специалната зона за спускане с шейни. Специализираното съоръжение бе открито миналата година и сега за втора поредна зима ще зарадва софиянци и гостите на града, предпочитащи да прекарат почивката си на чист въздух в планината.

Първата на Витоша „шейни зона“ стана факт, благодарение усилията на Фондация „София – европейска столица на спорта“ и „Витоша ски“. През миналия сезон тя всеки уикенд предлагаше на малчуганите и техните родители място, където безопасно да се спускат, без да си пречат със скиори и бордисти. Организираха се много снежни партита, в които професионални аниматори осигуряваха много настроение, забавни игри и викторини за малчуганите.

Зоната се намира в непосредствена близост над х. Алеко, пътеката е с указателни табели. Самата поляна на границата на гористия пояс е обработена от машини, така че да предлага идеален за спускане с шейни наклон, а на финала завършва с противонаклон за спиране. Шейни-зоната е част от стремежа на Столична община хората да живеят активно, да спортуват, да се отдават на физически и забавни занимания през зимата, да се наслаждават на емоциите, които предоставя планината. Целта е да се мотивират децата да се запознаят и да заобичат спорта и забавленията чрез незабравимите срещи със зимните дисциплини. „София – европейска столица на спорта“ е подготвила още много снежни празници през зимата. /БГНЕС

Категории: