Обрадор: Мексико е по-безопасно от САЩ въпреки отвличанията

Мексико е по-безопасно от САЩ, въпреки неотдавнашното смъртоносно отвличане на група американци, заяви президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор, предаде АФП.

"Мексико е по-безопасно от Съединените щати и няма проблем да се пътува безопасно през Мексико", каза той.

Коментарите последваха отвличането на 3 март на четирима американски граждани, двама от които бяха убити, след като пресекли границата в североизточно Мексико, очевидно за да може един от тях да се подложи на козметична операция.

След инцидента в щата Тамаулипас са арестувани петима заподозрени членове на наркокартел за престъпленията отвличане и убийство, съобщиха официални лица в петък.

Мексиканските власти смятат, че наркотрафикантите са взели американците за съперници и са стреляли по тях, когато те са се опитали да избягат.

Латиноамериканската страна е измъчвана от кръвопролития, свързани с картелите, при които са убити около 350 000 души, откакто през 2006 г. правителството изпрати военни във войната срещу наркотиците.

Тамаулипас е сред шестте от 32-те мексикански щата, които правителството на САЩ предупреждава да не се посещават поради риска от убийства, отвличания и други престъпления.

Уебсайтът на Държавния департамент на САЩ съветва американците да преосмислят пътуването си до седем други щата и да проявяват повишено внимание при посещението на 17 щата.

Единствено Кампече и Юкатан в югоизточната част на Мексико се считат за безопасни за посещение при спазване на обичайните предпазни мерки. /БГНЕС

Мексико Сити / Мексико