Обилни снеговалежи блокираха транспорта в цяла Европа

Тежкото зимно време в Северна Европа предизвика отмяната на стотици полети на летището във Франкфурт, най-натовареното в Германия, докато обилният сняг в Скандинавия спря въздушния транспорт в Осло за няколко часа. Летище "Завентем" в Брюксел спря временно изпълнението на полети.


Говорителка на летището във Франкфурт каза, че 570 от 1047 полета са спрени днес, тъй като бизнес столицата на Германия се подготвя за драматични метеорологични условия.

До ранния следобед всички оставащи излитания бяха временно отстранени от графика поради "леден дъжд", въпреки че кацанията все още бяха възможни, каза говорител. Не е ясно колко дълго ще продължи забраната за полети, предаде АФП.


Летището в Мюнхен също съобщи за "значителни ограничения в обслужването на полетите" поради лошо време, като 250 от 650 планирани полета са отменени.


Летището в Осло беше затворено за няколко часа поради обилен снеговалеж, преди да отвори отново в 15:30 ч. местно време. Повечето пътувания с автобуси в норвежката столица бяха отменени, а железопътният оператор Vy обяви затварянето на маршрути в големи части от източната част на страната.

В съседна Швеция снегът доведе до множество пътни инциденти в западните и южните части, причинявайки задръствания по няколко ключови пътища.

„Пътната настилка е много хлъзгава и полицията призовава хората да не излизат по пътищата, освен ако не е абсолютно необходимо“, се казва в изявление на полицията.


Смъртоносен пътен инцидент

Германският национален превозвач Lufthansa посъветва пътниците да потвърдят, че полетите им не са отменени, преди да отпътуват за летищата.

Системата за ниско налягане Gertrud, насочена към югозападна и централна Германия, очаква до 40 сантиметра сняг и тежки пътни условия, особено в провинция Баден-Вюртемберг.

Полицията съобщи за "натрупване на произшествия" по пътищата близо до Баден-Баден, докато 34-годишен шофьор в съседен Рейнланд-Пфалц се блъсна в дърво и загина, след като се отклони от пътя.

Пожарникарите и други служби за първа помощ в Рейнланд-Пфалц са подготвени за множество пътни инциденти и други извънредни ситуации, като извикаха допълнителен персонал и превозни средства. Те призоваха шофьорите да не тръгват по пътищата, освен при неотложни ситуации.

Националната железопътна компания Deutsche Bahn съобщи, че забавя своите високоскоростни влакове поради хлъзгави условия и предупреди за закъснения и отмяна в своята мрежа, особено между западните градове Кьолн и Франкфурт.

Автобусните маршрути в Райнланд-Пфалц и Саарланд също бяха лишени от обслужване, тъй като германската метеорологична служба предупреди за изключително хлъзгави пътища и риск от счупване на клони на дървета и електропроводи под тежестта на леда и снега.

В големи части от Бавария, най-голямата провинция в Германия, училищата бяха затворени в очакване на опасни зимни условия. /БГНЕС