Нинова: Имената на кандидатите за евродепутати няма да са ясни до април

Даваме старт на подготовката – организационна и политическа, на европейските избори. Дадохме оценка на сегашното управление по отношение моментната ни политика. смятаме, че в момента ни управлява едно от най-антиевропейските правителства, които сме имали. Фактите го доказват.


Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на БГНЕС.

„Със съгласието си да бъдем приети частично в Шенген – по въздух и вода, те пренебрегната и унищожиха усилията на много правителства и много партии преди тях. Поставиха България в унизително положение да приемаме подхвърлени трохи по отношение на Шенген“, каза Нинова и подчерта, че България отдавна заслужава и е изпълнила всички критерии, за да бъде пълноправен член на Шенген.

От БСП са категорични, че политиката за приемането на България в Шенген е пълен провал.

„За нас европейските избори са изключително важни. България заслужава да бъде пълноправен, равнопоставен член на ЕС. Там трябва да отидат хора, които са проевропейски настроени, но ще защитават българския суверенитет и българския национален интерес“, добави Нинова и посочи, че от БСП си поставят за цел да изпратят такива хора, да получат доверието на българските граждани за това, че и досега са били проевропейска партия, която винаги е отстоявала и българския национален интерес в общия ни европейски дом.

Тази година за БСП освен европейски избори, ще се избират и нови ръководства от основни партийни организации, общински председатели, областни председател, делегати на конгреса, председател на партията.

Лидерът на социалистите, обаче, не отговори дали ще се кандидатира за председател на БСП.

Нинова коментира и че до април имена на кандидати за евродепутати няма да бъдат подредени от партията.

„Ние имаме и вътрешнопартийна кампания, и европейска кампания. От февруари започваме събранията на основните партийни организации за номинации за евродепутати и обсъждане на платформата ни за европейските избори в цялата партия. Март месец – конференции, които трябва да разгледат номинациите, да ги одобрят и да ги изпратят на Националния съвет. Април – Национален съвет и подреждане на листа, и приемане окончателно на платформата, която вече е минала на обсъждане през обсъждане в цялата партия“, съобщи Нинова и обяви: „Април ще имате имената на евродепутати-кандидати.“

„Май месец – кампания. Юни месец – избори. И се поздравяваме с успех за БСП“ каза още тя и добави, че от юли месец нататък започна пълен цикъл от избори в партията, които трябва да продължат до септември. През октомври ще бъде направен пряк избор на председател от всички членове на партията и ноември месец конгрес, на който председателят трябва да встъпи в нов 4-годишен мандат.

„Това одобрихме днес като решение, както и приехме работна група, която започва работа по изготвяне на европейската ни платформа“, уточни Нинова и допълни, че Националният съвет на БСП е приел още едно решение – потвърждава позицията на Градския съвет на БСП да не се правят коалиции в София-град в СОС нито с ГЕРБ, нито с ПП-ДБ.

Попитана как ще коментира изказването на Кирил Добрев, че тя иска да промени устава, за да може да застане начело на БСП за още 4 години, Нинова заяви: „Кой е Кирил Добрев, за да коментираме? И самото му твърдение очевидно показва непознаване на процесите в БСП и в партията. Как може човек, който е бил организационен секретар да говори такива глупости? Устав се променя на конгрес. Конгресът ще бъде през ноември, а изборът на председател ще бъде през октомври. Следователно няма как да се промени устава преди избор на председател през октомври, тъй като ще се променя чак на конгреса през ноември.“

Дали ще има промяна на устава през ноември следва да реши конгресът.

Одобрени са и две страници с критерии за избора на кандидати за евродепутати. А дали досегашни евродепутати ще намерят място в листата, Нинова отбеляза, че също ще се разбере през април. „До април имена на кандидати за евродепутати няма да имате подредени от партията. До април само номинации. Април месец Националният съвет ще ги подреди и ще се произнесе. Дотогава не можем да ви кажем нито едно конкретно име. Уважаваме си структурите, чакаме им предложенията и ще решим април“, заключи тя. /БГНЕС