Никсън предвидил войната в Украйна: в сравнение с нея Босна е детска игра

Бившият президент на САЩ Ричард Никсън (1969-1974 г.) е предвиждал конфликт между Москва и Киев, се казва в анализ на „Уолстрийт джърнъл“. В наскоро разсекретено писмо до Бил Клинтън той посочва взривоопасната ситуация в Украйна, в сравнение с която Босна е детска игра.

Разсекретеното писмо на Ричард Никсън, изпратено до Бил Клинтън през 1994 г., показва колко добре бившият президент е разбирал руснаците.

Когато на 27 април 1994 г. Бил Клинтън произнася реч по повод смъртта на Ричард Никсън, той говори за "мъдрите съвети" на бившия президент, "особено по отношение на Русия ... както е видно от последния ни телефонен разговор и писмото, което той ми написа само преди месец". В продължение на почти 30 години съдържанието на това послание остава в тайна. С разсекретяването на писмото тази седмица заедно с документите в президентската библиотека на Клинтън, то вече не е скрито.

Най-впечатляващото в това послание от 21 март 1994 г. от седем страници е, че Никсън предвижда появата на по-"войнствена" Русия, идването на власт на човек като Владимир Путин и влошаването на отношенията между Москва и Киев. Тогава 81-годишният Никсън току-що се е завърнал от двуседмично пътуване в Русия и Украйна. През 1972 г. той става първият действащ президент, посетил Москва, където подписва Договора за противоракетна отбрана и Договора за ограничаване на стратегическите оръжия. След като напуска предсрочно поста си, Никсън все още има достъп до елитите в правителствата и лидерите на опозицията по целия свят. Фактът, че Клинтън беше демократ, а Никсън - републиканец, нямаше значение. Този възрастен държавник беше абсолютен защитник на Студената война, който въпреки това се интересуваше от епохата след Студената война.

Никсън предупреждава, че краткият експеримент на Борис Елцин с демокрацията вече е приключил. "Като един от първите поддръжници на Елцин в нашата страна и като човек, който продължава да се възхищава от неговото лидерство в миналото, с неохота стигнах до заключението, че позицията му се е влошила драстично след изборите през декември и че дните на неговото безспорно лидерство в Русия са преброени", пише Никсън до Клинтън. - Пристъпите му на пиянство вече продължават по-дълго, а периодите на депресия зачестяват. Най-неприятното е, че той вече не може да спазва ангажиментите си към Вас и други западни лидери в условията на все по-антиамериканската атмосфера в Думата и в страната."

Никсън също така заявява, че отношенията на Москва с Киев ще се влошат. Въпреки че динамиката им се беше подобрила донякъде при управлението на Елцин, ситуацията в Украйна беше "изключително взривоопасна". "Ако се допусне тя да излезе извън контрол - предупреди Никсън, - Босна ще изглежда като детска игра в сравнение с нея".

Никсън не смята, че американските дипломати приемат въпроса достатъчно сериозно. "С оглед на важността на Украйна съм принуден да Ви призова незабавно да увеличите дипломатическото ни присъствие в Киев", пише той. Според Никсън е също толкова важно САЩ да се подготвят предварително за пристигането на потенциалния наследник на Елцин. "Буш направи грешката да се придържа към Горбачов твърде дълго заради близките им лични отношения. Трябва да избегнете същата грешка при вашите много добри лични отношения с Елцин".

Писмото обаче разкрива, че по това време не е било известно кой би могъл да бъде такъв наследник. "До ден днешен няма човек, който да се нарежда до Елцин като потенциален лидер на Русия", пише Никсън. „Руснаците са сериозен народ. Една от причините Хрушчов да бъде отстранен през 1964 г. е, че гордите руснаци се засрамиха от грубите му изцепки в ООН и на други международни форуми." С други думи, ако САЩ не предприемат спешни действия, за да подготвят наследника на Елцин, Русия може отново да попадне под контрола на по-националистически и безкомпромисен лидер, както стана, когато Леонид Брежнев наследи Хрушчов.

Никсън също така предупреждава Клинтън за състава на президентската администрация. "По време на годините ми в Белия дом разбрах, че най-добрите решения, които взех, като например пътуването до Китай през 1972 г., бяха взети въпреки възраженията или без одобрението на повечето от ръководителите на външната служба", пише той. Никсън със сигурност не е смятал, че вътрешният кръг на Клинтън му е служил вярно. "Помнете, че служителите на дипломатическата служба стигат до върха, като не се замесват в неприятности. Така че те са по-заинтересовани да защитят собствения си гръб, отколкото вашия".

Винаги вдъхновен от големите си победи - кацането на американците на Луната, едностранното премахване на златния стандарт и пътуванията до Китай и Русия - Никсън призовава Клинтън да направи същото. Това настоява администрацията на Клинтън да не потиска най-добрите идеи.

Досега Путин се е "изправял в открит бой" срещу петима американски президенти, но именно Никсън е предвидил възхода му към властта в Русия. "След смъртта му се улавям, че често ми се иска да вдигна телефона и да попитам президента Никсън какво мисли за това или онова, особено когато става въпрос за Русия", каза Клинтън през 2013 г. Никсън не доживя да види как Путин наследява Елцин, но наскоро разсекретената кореспонденция с Клинтън показва, че днешна Русия не би го изненадала. /БГНЕС