Начева: Около 70 000 души са се записали в електронната система за ваксини

Към момента между 11 и 31 март около 70 000 хора са се записали за ваксиниране през електронната система. Това каза на пресконференция зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева, предаде репортер на БГНЕС.

Начева уточни, че хората над 50 г. са около 56,5%. „Между 50-59 г. -близо 12 000 души; между 60-69 г. – близо 15 000; между 70-79 г. - 10 000. Това показва, че има диверсификация на възрастовата структура на записаните чрез системата лица“, обясни зам.-здравният министър.

„Около 30% - над 30 000 души са се записали на територията на РЗИ-София, РЗИ-Пловдив – 10 000, РЗИ-Варна – над 7000, РЗИ-Бургас – приблизително 7000, Софийска област – приблизително 7000, РЗИ -Плевен и РЗИ – Стара Загора- около 3000. Най-малко са във Видин, Смолян, Монтана, Разград с около 700 души, записани през електронния портал. Най-голям дял са лечебните заведения са ВМА – над 8000 души, „Св. Анна“ – близо 3000, „Александровска“ – около 3000, „Пирогов“ – над 4000. Открояват се сред записани предпочитания РЗИ-Стара Загора, Пловдив, Варна, Кюстендил. Няма пряка зависимост между това дали са малки, средни или големи лечебни заведения“, уточни тя.

„Покриват се над 335 ваксинационни центъра в страната. Имаме оперативни срещи с всички директори на РЗИ-та. Няма да има неусвоени дози ваксини на територията на страната. В случай, че на едно и също място има повече хора от заявилите желание, тоест извън записаните електронно има желаещи, които са от фазите и трябва да се ваксинират, или по-рано са отишли по-голям брой хора, има възможност, където се налага да се съсредоточат и екипи на РЗИ, които да поставят ваксини, за да няма напрежение по места. Считаме, че може да има проблеми – и организационни, и свързани с неинформираност на едно или друго лице. Затова молим всички за разбиране, толерантност и комуникация. Нашите екипи са в готовност да окажат пълно съдействие за преодоляване на проблемите, където и да са възникнали те. Това е нещо, което се прави за първи път. Целта е да регулираме потоците на желаещите да се ваксинират, така че да няма изчаквания от тяхна страна, да има планиране на желанието им, да има регулиране на процеса по ваксиниране, максимално оползотворяване на дозите ваксини“, каза още тя.

На въпрос на БГНЕС дали хората, избрали определена ваксина, ще бъдат ваксинирани с наличната към момента или ще могат да изчакат, зам.-министърът обясни, че правото на хората да изчакат ваксината, която желаят да им бъде поставена не е отменено. Утре обаче в рамките на „зелените коридори“, които се организират през електронната система, за да не се образуват опашки от чакащи пред ваксинационните центрове, ще започнат с поставяне на ваксината на „АстраЗенека“. Начева увери, че няма лечебни заведения, които да се фаворизират и на които да се доставят определени ваксини за сметка на други. „Всеки център или ваксинационен пункт от системата, е заявил капацитета си, за да осигури ваксинационния процес. Разпределението на ваксините е на база на заявилите желание от страна на хората. Спрямо това разпределяме количествата ваксини. Семейните лекари също ще получават ваксини. В диалог сме с тях и при следващите доставки ще получават количества“, заяви тя и коментира, че ваксина се поставя след преценка от лекар. Тя добави още, че няма научни доказателства за нито една ваксина, че не решава проблема с новите щамове.

По думите ѝ общият брой записани в периода между 11 и 14 март е около 20 000 лица и има превес на желаещите да се ваксинират с РНК, като има и такива, които не са посочили предпочитание към препарат. „Днес всички РЗИ-та провеждат разговори с ваксинационните центрове и те ще получат дозите ваксини. Проверяваме всеки един сигнал. Създали сме необходимата организация. Ако имате информация за всеки един ваксинационен център, ще проверим всички случаи“, посочи тя и добави, че е възможно да има проблеми в утрешния ден, но те ще се дължат на технически пропуски, които в движение ще бъдат отстранявани. Начева поясни, че за тях сигурността на всички участници в изборния процес е изведена в приоритет и припомни, че за ваксинираните с ваксината на „Пфайзер“ се пази и е осигурена втората доза.

На въпрос на БГНЕС защо хората не могат да си запазват час за месец април, зам.-министърът каза, че това се дължи на заложения алгоритъм в системата, а именно, че след 21 дни, системата ще освободи първите дати за месец април. Начева уточни още, че продължават разговорите с Франция и Германия, от които страната ни иска ваксини назаем и когато има информация по темата, ще я сведат до знанието на обществеността. /БГНЕС