Начало на украинската "артилерийска коалиция" в Париж

Западните съюзници на Украйна ще дадат старт на "артилерийска коалиция" на церемония в Париж с цел укрепване на въоръжените сили на Киев срещу руската армия.


Ръководеното от Франция и САЩ усилие на 23 държави е част от т.нар. контактна група "Рамщайн", която обединява повече от 50 държави, подкрепящи Украйна.

Френският министър на отбраната Себастиан Лекорну ще ръководи церемонията, предаде АФП.

Артилерийската коалиция "има за цел да обедини усилията си, за да помогне на Украйна да разполага с артилерийски сили, които да отговарят на нуждите на нейната контраофанзива и на бъдещата ѝ армия в краткосрочен и дългосрочен план", заявиха от френското министерство на отбраната.

Ръководителят на украинската отбрана Рустем Умеров трябваше да отмени дълго планираното си присъствие в Париж в последния момент "от съображения за сигурност", съобщи френското правителство.

Нови оръжия, повече снаряди

"Голямата награда за Украйна е завършването на прехода от съветско към западно оборудване", каза Стефан Одран, консултант по международни рискове.

Тъй като модерните западни оръдия използват 155-милиметрови снаряди, а не 122-милиметровите боеприпаси на съветската артилерия.


Европейският съюз беше обещал да достави един милион снаряда до пролетта на тази година, но според депутати от Европейския парламент досега са доставени само 300 000.


Министерството на отбраната на Франция заяви, че производството на артилерийски боеприпаси след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. се очаква да се утрои до планирания месечен темп от 3 000 през тази година.

Това е далеч по-малко от броя, който се изстрелват по фронтовата линия, посочват експерти.

Франция също така е обещала 78 нови артилерийски установки "Цезар" за Украйна до началото на 2025 г., като шест от тях ще бъдат доставени "през следващите седмици", съобщи Министерството на отбраната.

Париж ще плати за още 12 от оръдията на стойност 50 млн. евро (54 млн. щатски долара), заяви Лекорну.

Това оставя на съюзниците да намерят съвместно финансиране за останалите 60 броя.

През декември Министерството на отбраната на Киев заяви, че е "много важно Украйна да увеличи огневата си мощ благодарение на артилерийските системи, предоставени от съюзниците", като изрази специален интерес към придобиването на още "Цезари".

Франция вече е продала или дарила на Украйна 30 от оръдията, а други 19 от Дания.

Цезарите могат да изстрелват 155-милиметров снаряд на разстояние 40 км, след което бързо да променят позицията си, за да избегнат ответен огън от вражеската артилерия.

Френският президент Еманюел Макрон потвърди подкрепата си за Киев.

Франция е "в процес на финализиране на споразумение" за сигурност с Киев, подобно на 10-годишното споразумение, подписано с Великобритания миналата седмица, добави той.

Новият външен министър Стефан Сежурн заяви в Украйна, че Франция може да работи с Киев за "укрепване на капацитета на Украйна да произвежда (оръжия) на собствена територия".

Междувременно президентът обяви във вторник допълнителни доставки на "около 40" ракети с далечен обсег SCALP и "няколкостотин бомби" - подробно описани от източник, запознат с плановете, като интелигентни бомби AASM, хвърляни от самолети.

Украйна също така се нуждае от подкрепа за своята противовъздушна отбрана, която почти всяка нощ отблъсква атаките на руски безпилотни самолети и ракети. /БГНЕС