Мистериозните частни армии на Путин за защита от "Вагнер"

Руският президент Владимир Путин формира мистериозна мрежа от частни военни армии в цяла Русия, за да се предпази от ново въстание на "Вагнер", съобщи "Бизнес инсайдер".

Плановете за „специалните структури“, както ги нарича Кремъл, бяха описани в закон, който повишава наборната възраст до 27 години.

Ходът е насочен към противодействие на саботаж и вътрешни заплахи, както заяви председателят на комисията по отбрана на Думата Андрей Картаполов.

Това идва седмици след бунта на групата наемници "Вагнер", който разкри пропуски в защитата на Путин.

Бойците на групата срещнаха малка съпротива, когато превзеха контрола над град Ростов на Дон на 23 юни, тръгвайки към Москва, преди Беларус да сключи сделка с Кремъл и да спре бунта.

Въпреки че Путин не е наказал лидера на групировката Евгений Пригожин, е започнало издирване на заподозрени предатели в руската армия и той изглежда се страхува от бъдещи вътрешни заплахи за властта си.

Милициите ще бъдат под командването на областни управители, действащи по нареждане на руския президент и ще бъдат въоръжени от руското министерство на отбраната.

Задачата на подразделенията е "защита на държавната граница, борба с незаконните въоръжени групировки и борба с чуждестранни диверсионно-разузнавателни формирования", както и пресичане на вътрешни заплахи.

Веднага става ясно как ще си взаимодействат милициите и другите военни клонове и разузнавания.

Русия вече има национална гвардия, а руският държавен глава е защитен от нивата на сигурност.

Законът има за цел да укрепи защитата на Путин, каза Николай Соков, бивш служител на Кремъл.

„Те са инструмент за повишаване на сигурността [което е важно предвид много активните тайни действия на украинското военно разузнаване] и могат, ако е необходимо, да помогнат срещу всеки нов бунт“, каза Соков.

Милициите също така се стремят да се защитават срещу вътрешни атаки след поредица от украински удари с дронове срещу руски градове.

Зациклилата инвазия на Москва в Украйна разкри, че хватката на Путин върху властта може да не е толкова здрава, колкото се смяташе, като бивши служители на разузнаването твърдят, че по-нататъшни сериозни неуспехи в Украйна могат да доведат до отстраняването на Путин от власт. /БГНЕС