Мексико: Американски армейски оръжия се пренасят контрабандно през границата

Мексико заяви, че са открити американски военни оръжия, влизащи в латиноамериканската страна, която обвинява трафика на огнестрелни оръжия от северната си съседка за подхранване на насилието, свързано с наркокартелите, предаде АФП.


Мексиканското министерство на отбраната е предупредило Вашингтон за притока на оръжия, за които се предполага, че са "за изключителна употреба от американската армия", заяви външният министър Алисия Барсена на пресконференция.

"Много е спешно да се проведе разследване", добави тя, без да даде повече подробности.

Контрабандата на оръжия беше един от въпросите, обсъждани от двете страни във Вашингтон в петък по време на посещението на Барсена и други високопоставени мексикански служители, каза тя.

Мексико отдавна сочи с пръст Съединените щати и техните слаби закони за оръжията за притока към неговите картели, които от своя страна често се финансират от продажбата на наркотици на американски потребители.

Мексиканското правителство е подало два съдебни иска в американски съдилища срещу индустрията за огнестрелни оръжия.

Посланикът на САЩ в Мексико Кен Салазар заяви пред репортери, че намаляването на потока от оръжия от Съединените щати към Мексико е приоритет за президента Джо Байдън.

"Знаем, че 70 % от оръжията, които причиняват насилие тук, в Мексико, идват от Съединените щати", каза той.

Според властите в латиноамериканската държава годишно в Мексико се внасят над половин милион оръжия от Съединените щати. /БГНЕС