Мария Габриел: България има ключова роля с коридор 8

„За нас е изключително важно да говорим за военна мобилност, България има ключова роля с коридор номер 8“.

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел в отговор на въпрос на БГНЕС относно външнополитическите предизвикателства пред страната и профила на нейния приемник в МВнР.

България има още какво да допринесе по отношение на Източния фланг на НАТО, посочи Габриел. Тя коментира, че приоритетите, за които трябва да се бори следващия външен министър, са присъединяването към Шенген и Еврозоната.

„Имаме 2 млн. финансиране за българските общности зад граница, трябва да бъдат изразходвани целево, темата Западни Балкани е водеща, както и свързаността с Молдова, Украйна, Турция”, заяви Габриел.

Тя определи като водещи много ясното ни позициониране относно дигитализацията, веригите за доставка, както и България да има водеща роля в НАТО.

„Искам България да бъде изключително активна в дневния ред на Европейския съюз и на НАТО. По отношение на Източния фланг България има още много какво да допринесем”, смята Мария Габриел и добави:

„За мен е важно стратегическият диалог да получи друго измерение“.

В контекста на 31 март и приемането на страната по вода и въздух в Шенген, Габриел приоритизира консулските служби и това те да станат най-после такива, каквито заслужава една дипломатическа служба на 21 век.

В отговор на друг въпрос на БГНЕС – относно доходите на българина и усещането за намалена покупателна способност, въпреки данните за нарастващи доходи, премиерът в оставка акад. Николай Денков отговори:

Усещането за това, че бремето е по-голямо е най-вече свързано с голямото неравенство. Когато има проблеми, когато има криза, хората с по-ниски доходи усещат непропорционално повече затрудненията. Именно затова фокус на правителството е да се увеличат доходите на хората, с най-ниски доходи. /БГНЕС