Отчетът Денков-Габриел

Правителството в оставка на премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел представят своята равносметка за свършената през последните 9 месеца работа, предава репортер на БГНЕС.

В Министерски съвет присъстват членовете на кабинета, чиято оставка Народното събрание единодушно прие на 6 март.

Преговорите за кабинет, начело с досегашния вицепремиер Мария Габриел, започват в събота вечер. Консултациите при президента Румен Радев с първите три политически сили – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, ще са в понеделник, 11 март. В вторника се очертава за ден на опозицията на „Дондуков“ 2.

БГНЕС следи в реално време отчета на правителството в Министерски съвет.

Имаме зелена светлина за автомагистрала „Струма“. Започваме строежа след години забавяне около скандали за Кресненското дефиле, съобщи Николай Денков, веднага след като на видеостената бе прожектиран клип, обобщаващ свършеното за последните 9 месеца.

Министерство на енергетиката навакса с териториалните планове за енергиен преход, допълни Денков.

Въведохме електронни извинителни бележки за учениците, въведохме електронните рецепти, въведохме електронните глоби за нарушителите.

Министерство на правосъдието започва разследването на военни престъпления в Украйна.

Министрите (от л-д) на културата, на образованието, на отбраната и на финансите


Министерство на младежта и спорта започна да връща милиони за непостроени физкултурни салони от предишни правителства.

Независимо от изненадите, с които се срещахме и често умишлени саботажи, в момента са изпълнени около 56% от мерките по управленската програма.

Има и задачи, по които има забавяне, призна Денков.
Все още очакваме второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. МФ е свършило своята работа, чакаме парламента да приеме пътната карта за прозрачност и неутралност, закона за личния фалит, допълни Денков.

Има забавяне и по проекта за Национална детска болница.

Обжалвания не позволяват старт на строежа за магистрала „Черно море“.

Често се сблъсквахме с хибридн атаки, идващи от опозиционните политици. Например, лъжата, че в България се изпращат мигранти, направили престъпления. Това са лъжи на Корнелия Нинова и Костадин Костадинов и аз ги попитах дали ще се извиняват българските граждани за това, че са ги излъгали.

Друг пример за непрекъснатите дезинформации са атаките за спешната медицинска помощ по въздух.

По този начин не пречите на нас, пречите България да се развива по правилния начин, заяви Николай Денков.

Вицепремиерът и министър на външните работи.

Мария Габриел отбеляза напредъка в борбата с трафика на хора и превенцията на домашното насилие.

Темите за Черно море и Западните Балкани присъстват във всеки един формат, в който МВнР е участвало.

Като външен министър, за мен е изключително важно България най-накрая да има първата си външнополитическа стратегия в своята история, заяви Габриел.

Според нея, външнополитическа стратегия ще усилия предвидимостта и надеждността на България като партньор.

Министърът на финансите.

Двата стратегически приоритета пред България и Министерство на финансите са ясни – влизане в еврозоната през 2025 година и продължаване на политиката, стъпваща върху растеж на доходите и подпомагане на бизнеса, заяви министърът на финансите в оставка Асен Василев по време на отчета на кабинета.

Василев съобщи, че НЗОК е приела мярка, която ще позволи да се намалят значително плащания за ключови лекарства, използвани главно от възрастни хора.

Той отбеляза транспортната свързаност между Гърция, България и Румъния и очакването на междуправителсвета спогодба за сътрудничество. Това ще задълбочи връзките ни с Гърция, добави Василев.

Министърът на вътрешните работи.

Борбата с нелегалната миграция и борбата с пътния травматизъм изтъкна вътрешният министър в оставка Калин Стоянов като основни приоритети.

Когато поехме МВР юни 2023 бяхме поставени в тежка ситуация, с 50% имахме ръст на опитите за нелегално преминаване на границите. В резултат на мерките ни, засилване на контрола по границата с 30% повече служители, постигнахме сериозни резултати. От септември 2023 отбелязваме трайна тенденция за намаляване на миграционния натиск към България. Проверката за Шенген даде висока положителна оценка, това даде повод за стартиране на преговорите за влизане в Шенген, подчерта Стоянов.

Справянето с пътния травматизъм е другата приоритетна линия, по която работи МВР. От 1 юни 2023 до 5 март 2024 имаме 35 по-малко жертви по пътищата. Всичко, което предприехме с отнемане на автомобили и засилване на събираемостта на глобите, дава резултати. Имаме да направим няколко реформи в административните дирекции на МВР. Приоритетно тази година ще продължи обучението на кадрите на всички нива, подчерта Стоянов.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Приоритетът през следващите 9 месеца е насочен към развитие на съществен напредък по магистралната мрежа на страната, заяви министърът на регионалното развитие в оставка Андрей Цеков.

В този смисъл, след като в първите 9 месеца успяхме да постигнем напредък в проектната и бюджетна обезпеченост, през следващите 9 месеца се фокусираме към възможното – а то е до края на 2024 г. да отворим до 90 км автомагистрални участъци, посочи Цеков.

До края на 2024 г. ще бъде напълно завършена автомагистрала „Европа“.

Съществен напредък очакваме да достигнем и по магистралата Видин – Ботевград. Ще бъдат въведени и 32-километровото трасе Мездра – Ботевград.

От магистрала „Струма“ остават 3 километра. По думите на Цеков реалистично е до края на тази година отсечката при Крупник да бъде завършена.

Министърът на труда и социалната политика.

Социалният министър в оставка Иванка Шалапатова отбеляза продължаването на политиката на повишаване на доходите на населението.

Важно е да постигнем целта заедно със социалните партньори да транспонираме директивата за определяне на МРЗ с предвидим механизъм, каза тя и добави: Искаме да прекратим практиката да се раздават помощи по равно и на калпак. Амбицията ни е гражданите да са активни, а не само да разчитат на държавата, поели сме ангажимент до края на годината да оставим в историята социалните домове, ще закрием последните 4 дома за деца.

Съкращаване на инвестиционния процес с една година, отбеляза министърът на околната среда и водите в оставка Юлиян Попов като основна задача по време на отчета на кабинета в Министерски съвет.

Колегата му от Министерство на икономиката и индустрията Богдан Богданов отчете, че трансформацията на държавните дружества продължава.

Необходима е реформа в Комисията за защита на потребителите, за да бъде защитен интересът на българския гражданин, заяви още Богданов.

Министърът на правосъдието в оставка Атанас Славов заяви, че визията за бъдещето на България е подплатена с промените в Конституцията.

По думите му промените в основния закон са дали възможност България да стане член на Шенген.

„Приоритетите ми са свързани с реализирането на промени в Конституцията, подобряване на законодателния процес, приемане на Закона за лобистите и лобиската дейност“, каза още той по време на отчета на кабинета в Министерски съвет.

Министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев открои оказването на помощ на Украйна и успехите в отбранителната индустрия по време на отчета.

„Работим активно за предоставяне на въоръжение“, добави Тагарев. Той посочи, че за превъоръжаване на армията има над 1 млрд. лева над гласувания бюджет.

Министърът на транспорта в оставка Георги Гвоздейков открои модернизация на жп транспорта като дълъг процес.

Близката задача е да положим максимални усилия да се финансират обществените поръчки по доставка на специализиран състав. Това е транспорт с огромен потенциал за в бъдеще. Втори приоритет е активно ефективно изграждане на системата за спешна помощ по въздух. До края на годината сме си поставили за цел в България да има 3 действащи оперативни бази. Изготвяме програма за обучение на пилоти, а до средата на годината ще се създаде такава организация за обучение, каза още Гвоздейков.

Има прекалено много политическо говорене в сферата на спорта, заяви министърът на спорта в оставка Димитър Илиев.

Екипът на Министерство на младежта и спорта иска да създаде максимално добри условия за нашите атлети да се представят на олимпиадата в Париж, посочи министърът в оставка.

Искаме да бъде решен проблемът със спортната инфраструктура. Ако оставим досегашният механизъм, рано или късно всички обекти ще заприличат на „Червено знаме“. Ще търсим политическа подкрепа да решим този проблем и се надявам да успеем, съобщи Илиев и отправи призив за екипност и отговорност.

Министърът на електронното управление (л.) и министърът на спорта (д.)

„От 1 януари 2025 г. българските граждани с увреждания ще могат да получат своята винетка без да подават заявления“, съобщи министърът на електронното управление в оставка Александър Йоловски. Подаването на заявления ще отпадне и за получаването на еднократната помощ за дете, както и за родителите, които записват децата си I и в VIII клас.

Той посочи, че са постигнали открити процедури в централизацията на обществените поръчки в областта на електронното управление. „По този начин ние развиваме дигитална България“, отбеляза Йоловски. /БГНЕС