Косовският съд в Хага вкара в затвора бунтовнически командир за 26 години

Специалният косовски съд в Хага призна бивш бунтовнически командир за виновен в убийство и изтезания и го вкара в затвора за 26 години в дългоочаквана първа присъда за военни престъпления.

50-годишният Салих Мустафа беше признат за виновен за малтретиране на затворници в импровизиран затвор в хамбар, управляван от етническата албанска Армия за освобождение на Косово (АОК) по време на войната за независимост със Сърбия през 1998-1999 г.

Присъдата идва в деликатен момент за Косово, където етническото напрежение отново се разпали близо четвърт век след войната, а през уикенда нападатели си размениха огън с полицията.

"Съдебният състав ви осъжда на една-единствена присъда от 26 години лишаване от свобода", каза съдия Мапи Велт-Фоглия на Мустафа, който се изправи за произнасяне на присъдата и остана безучастен.

Съдиите установиха, че Мустафа е ръководил партизанска група, която е държала поне шестима свои колеги, етнически косовски албанци, обвинени в сътрудничество със сърбите, в плевня, пълна с животински екскременти. Затворниците са били бити с бейзболни бухалки, железни пръчки, удряни с ток, изгаряни и лишавани от храна и вода в комплекса в Злаш, село източно от столицата Прищина. Мустафа лично е участвал в побоя над двама задържани. Една от жертвите умира в резултат на отказана медицинска помощ.

Мустафа беше признат за виновен за военни престъпления, свързани с произволно задържане, изтезания и убийство.

"Това е първата присъда за военни престъпления на този трибунал", заяви Велт-Фоглия в силно охранявания съд.

Съдът действа съгласно косовското законодателство, но е базиран в Нидерландия и е финансиран от ЕС, за да предпази свидетелите от сплашване, като се има предвид, че бившите командири на АОК все още доминират в политическия живот в Косово.

Мустафа, който беше арестуван през 2020 г., докато работеше като съветник в косовското министерство на отбраната, осъди съда на "гестапо", когато процесът му започна миналата година.

По време на процеса са изслушани 29 свидетели, съобщи трибуналът, който официално е известен като Специализиран съд за Косово.

Това е първото решение на съда, свързано конкретно с обвинения във военни престъпления, откакто е създаден през 2015 г. Миналата година той вкара в затвора двама ветерани от АОК за сплашване на свидетели, въпреки че те не бяха обвинени във военни престъпления.

Косово неохотно прие закон, който позволи създаването на съда, след като в доклад на Съвета на Европа от 2010 г. се твърди за зверства, извършени от силите на АОК. Те останаха ненаказани, въпреки че редица сърби бяха осъдени от други съдилища за войните, които разкъсаха Югославия през 90-те години.

Съдът повдигна обвинения за военни престъпления срещу няколко високопоставени членове на АОК, включително срещу бившия президент на Косово Хашим Тачи, който подаде оставка след повдигането на обвинението и все още е смятан за герой у дома.

През ноември косовският съд загуби главния си прокурор Джак Смит, след като той беше избран да ръководи американското разследване на изключително чувствителни факти за Доналд Тръмп.

Войната в Косово, в която загинаха 13 000 души, приключи, когато силите на сръбския президент Слободан Милошевич се изтеглиха след 11-седмична бомбардировъчна кампания на НАТО.

Въпреки че през 2008 г. Косово обяви независимост от Сърбия, Белград не го признава и насърчава сръбското мнозинство в Северно Косово да не се подчинява на властта на Прищина.

През последните месеци напрежението в северната част на страната нарасна заради решението на Косово да замени издадените в Белград регистрационни номера за автомобили с такива, издадени в Прищина. /БГНЕС, АФП