Конспирации или истина: Драмата с взривовете на "Северен поток" се затяга

Проукраинска група е извършила атаката срещу газопровода "Северен поток" миналата година, това показват нови данни на „Ню Йорк Таймс”.

Дръзкото нападение срещу газопроводите, които свързват Русия със Западна Европа, подхрани обществените спекулации за това кой е виновен - от Москва до Киев и от Лондон до Вашингтон, и остана една от най-съществените неразгадани загадки на продължаващата вече година война на Русия в Украйна.

Някои официални лица смятат, че Украйна и нейните съюзници имат най-логичния потенциален мотив да атакуват тръбопроводите. От години те се противопоставят на проекта, наричайки го заплаха за националната сигурност, защото ще позволи на Русия да продава по-лесно газ в Европа. Представители на украинското правителство и военното разузнаване твърдят, че не са участвали в нападението и не знаят кой го е извършил.

Представителите на САЩ заявиха пред NYT, че не разполагат с доказателства, че президентът на Украйна Володимир Зеленски или негови висши лейтенанти са участвали в операцията или че извършителите са действали по указание на украински държавни служители. Също така допълниха, че има много неща, които не знаят за извършителите и тяхната принадлежност. Прегледът на новосъбраната разузнавателна информация предполага, че те са били противници на руския президент Владимир В. Путин, но не уточнява членовете на групата, нито кой е ръководил или платил за операцията. Те отказаха да разкрият естеството на разузнавателната информация, начина, по който е получена, или каквито и да било подробности за силата на съдържащите се в нея доказателства.

Тръбопроводите бяха разрушени от дълбоководни взривове през септември, което американските служители тогава определиха като акт на саботаж.

Експлозивите най-вероятно са били заложени с помощта на опитни водолази, които не изглежда да са работили за военни или разузнавателни служби, заявиха американски служители, които са прегледали новите разузнавателни данни. Възможно е обаче извършителите да са получили специализирано правителствено обучение в миналото.

Полша и Украйна веднага обвиниха Русия, че е поставила експлозивите, но не представиха никакви доказателства.

Русия на свой ред обвини Великобритания, че е извършила операцията - също без доказателства. Русия и Великобритания отричат да са замесени във взривовете.

Американските служители отрекоха в инцидента да са участвали британски или американски граждани.

Миналия месец разследващият журналист Сиймор Хърш публикува статия в платформата за информационни бюлетини Substack, в която стига до заключението, че Съединените щати са извършили операцията по указание на г-н Байдън. В подкрепа на тезата си г-н Хърш цитира заплахата на президента отпреди инвазията да "сложи край" на "Северен поток 2", както и подобни изявления на други високопоставени американски служители.

Новите данни разкритикуваха твърденията на Хърш, че САЩ нямат участие. Българският разследващ журналист Христо Грозев от своя страна обвини Хърш, че пише фантастика.

Новата разузнавателна информация засега не предоставя доказателства за съучастие на украинското правителство в нападението срещу тръбопроводите, а американски служители твърдят, че нивото на доверие на администрацията на Байдън в г-н Зеленски и неговия висш екип по национална сигурност непрекъснато се повишава.

Дни след експлозията Дания, Швеция и Германия започнаха свои отделни разследвания на операцията "Северен поток".

Разузнавателните и правоприлагащите органи от двете страни на Атлантическия океан изпитват затруднения да получат конкретни доказателства за това какво се е случило на морското дъно в часовете, дните и седмиците преди експлозиите.

Германският вестник "Цайт" също съобщи, че експлозиите водят в посока на Украйна, непосредствено след публикацията на NYT.

Реакциите

Реакциите, след разпространената информация от двете медии, не се забавиха. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че „мирише” на чудовищно престъпление и акционерите в „Северен поток” трябва да настояват за прозрачно разследване.

"Все още не сме допуснати до разследването. Само преди няколко дни получихме бележки за това от датчани и шведи", заяви Песков, коментирайки публикациите.

Руската федерация междувременно запечата и спря от експлоатация газопроводите, като няма непосредствени планове за поправката или повторното им пускане.

Киев не е замесен в зрелищния саботаж на газопроводите "Северен поток" в Балтийско море през септември миналата година, това заяви украинският министър на отбраната в отговор на вестниците.

"Това не беше наше дело", заяви Олексий Резников, в кулоарите на европейска среща в Стокхолм.

Темата се разгорещи още повече, след като германски прокурори съобщиха, че са претърсили кораб, за който се предполага, че е превозвал експлозивите, използвани при инцидента.

Претърсванията са се състояли от 18 до 20 януари заради "подозрения, че въпросният кораб може да е бил използван за транспортиране на взривните устройства, които се взривиха на 26 септември 2022 г. в газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2" в Балтийско море", заявиха федералните прокурори.

Разследващите все още се опитват да установят самоличността на извършителите и техния мотив.

Все още не могат да се направят категорични заключения и по-специално дали инцидентът е бил поръчан от държава, казаха те.

В момента следователите все още оценяват иззетите от кораба предмети. /БГНЕС