Каримански: Управленската програма не може да бъде екселска таблица

Смущаващо и притеснително е, че правителството на акад. Николай Денков не представи управленска програма. Това заяви финансистът Любомир Каримански, бивш председател на парламентарната бюджетна комисия.


Според него за разлика от предишния път, сега нищо не е прозрачно по отношение на програмата и не е ясно какво са се договорили двете водещи коалиции.

„Те имат припокриване в стратегически измерения. Но тези намерения не могат да залегнат в програмата. Те трябва да бъдат разписани подробно, а не да бъдат под формата на екселска таблица“, категоричен е Каримански.

„Бюджетът не трябва да се гледа само за останалите шест месеца, трябва да се гледа в макрорамка“, каза той пред БНТ. „В проектобюджета е важно какъв е размерът на дефицита и какъв е размерът на дълга, които иска това правителство“, уточни Каримански.

Според него ще бъде затруднено изтеглянето на нов дълг и ако все пак той бъде изтеглен, ще бъде при високи лихви. „Ще бъде много трудно да се тегли дълг. Кой пазар ще откликне? Може би ще са намери на висока лихва, ликвидността може да бъде затруднена, ако се разчита на нов дълг“, отбеляза финансистът.

Той посочи, че е притеснително намаляването на икономическия ръст, според прогнозите на международните институции. Също така не трябва да се разчита и на високите приходи, на каквито сме се радвали по същото време миналата година. „Приходите миналата година бяха от по-високите цени на вноса, имаше и по-високо търсене. Сега тези по-високи цени на ДДС и търсенето ги няма, те не съществуват“.

По отношение на инфлацията Каримански каза, че темпът спря да нараства, но цените ще останат високи. /БГНЕС