Калин Стоянов: По никакъв начин не съм оказвал натиск

Познавам Стефан и Марин Димитрови от министерството. Бойко Рашков запозна абсолютно всички с тях. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, предаде репортер на БГНЕС.


Служебният вътрешен министър обясни, че на 3 април около 8.30 – 9.00 ч. бившият главен секретар Живко Коцев е отишъл при него и е казал, че трябва да отиде до Комисията за противодействие на корупцията. „Малко по-късно аз разбрах, че той вече е в Софийска градска прокуратура и поисках да се свържа и да говоря с него. Така и стана, свързах се с него, при което той ми каза, че иска да си пусне 3 дни платен отпуск, т.е. сряда, четвъртък и петък“, каза той.

Стоянов уточни, че знае, че същия ден е направен обиск в кабинета на Коцев, като точно по тази причина в МВР е бил и самият вътрешен министър. Той потвърди, че са му се обадили от службите и са му казали, че е хубаво да бъде в министерството, тъй като ще се извършва обиск в служебния кабинет на Коцев.

По думите му разговор с Коцев е имал само вечерта, когато са приключили всички процесуални действия и когато той си е подписал заявление, с което по собствени причини и желание е пожелал да напусне системата на МВР. „По никакъв начин не съм оказвал натиск“, категоричен е той.

Служебният министър на вътрешните работи предположи, че може би някой съветва Коцев относно подаването, а след това оттеглянето на оставката му.

Стоянов подчерта, че Асен Василев също не е успял да го принуди да извърши определени назначения и поясни: „Имаше виждания за един човек, за който той каза, че мога да разчитам на него. Но това не се случи. Впоследствие разбрах, че едно нещо е поискал от мен и аз не съм го свършил.“

Стоянов обясни, че познава Стефан и Марин Димитрови. Попитан откъде, той отговори, че Бойко Рашков е запознал всички с тях. „Те бяха доста често в министерството, предимно Стефан“, съобщи той.

Служебният вътрешен министър заяви, че има информация за „вечеринки, които са организирани в дома на Бойко Рашков в тесен кръг“ и добави, че са се разпределяли задачи на всеки от там присъстващите кой по какъв начин да го дискредитира до ротацията, за да не остане на поста министър на вътрешните работи. „Впоследствие, също на тези вечеринки, след като се разпределят задачите, оттам нататък е започвало и кадруването кой ще бъде министър, кой ще бъде зам.-министър, кой ще бъде шеф на еди си коя служба и т.н.“, каза още той.

На въпроса знае ли дали Живко Коцев е бил на тези вечеринки, Стоянов отговори: „Предполагам, че това е в процес на изясняване и ще бъде установено.“

Стоянов отрече Марин и Стефан Димитрови по негово време да са идвали в министерството.

„За съжаление, скандалът е голям и според мен ще останат тежки негативни репутационни щети както към длъжността главен секретар, така и към МВР, така и към държавата като цяло, защото много трудно ще възстановим и крехкото доверие, което българските граждани имаха към МВР“, смята той.

Служебният вътрешен министър отбеляза, че по отношение на честността на изборите е хубаво да се знае, че МВР не организира изборите. „Ангажимент на МВР е да охранява изборните секции, да охранява изборните книжа, машините за гласуване и не на последно място да се бори с тежкото явление купуването и продаването на гласове“, каза още той.

Стоянов е оптимист, че ще се преборят с това явление. „Недоумение буди фактът как някой след 6 месеца ни упреква, че ние не сме се справили на изборите. Преди, по време и след изборите ние нямахме критика към тези хора, които в момента я отправят към нас, така че за мен е абсолютно несъстоятелно това твърдение. Аз считам, че ние ще се справим. Още повече, за първи път ние чухме, че – според изказванията на някои хора, МВР отговаря и за недействителните гласове. Пълен абсурд“, заключи той. /БГНЕС