Кал и прахоляк: Улиците в София на нищо не приличат

Мръсни и непочистени. Така изглеждат столичните улици – дали в централната градска част или в кварталите – гледката е една и съща. А разтопилия се наскоро сняг разкрива още по-неприятна гледка и допълнителна доза прахоляк, разнасян от автомобилите и вдишван от пешеходците, предаде репортер на БГНЕС.

Паркираните коли, покрити с плътен слой мръсотия, допринасят в градския пейзаж на столицата, където е немислимо човек да влезе с обувките си вкъщи.

Екип на БГНЕС обиколи няколко булеварда и квартални улици. Най-сериозно впечатление прави колко мръсни са улиците в квартал „Манастирски ливади”. Въпреки че това се счита за един от новите и скъпи квартали, където още дълго ще се строят нови сгради, непочистените улици го превръщат в ад за всеки живущ в района.

В графика за 2024 година на Столичен инспекторат се съдържа единствено информация за ръчното метене на тротоари, улични платна, алеи, спирки на градския транспорт, пешеходни подлези и др., но тяхното измиване не се предвижда. Според информацията, посочена на сайта на Столичен инспекторат, улици като „Луй Айер“, които са изключително мръсни, са почистени едва 5 пъти за целия месец януари. Булевард “България” пък е ръчно почистен едва 17 пъти през първия месец на годината.

Към момента Столична община работи по план-сметката за чистота от 2022 г. поради факта, че Столичният общински съвет не успя да си избере председател и не успя да гласува нови параметри в план-сметката.

Според план-сметката средствата за осигуряване на дейностите по управление на битовите отпадъци, включително събиране, транспортиране, проучване, проектиране и изграждане на нови съоръжения, предварително третиране, обезвреждане, както и за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване, възлизат на 237 млн. лева. /БГНЕС