Европейска София е „тъмна Индия“, но с 2,555 млрд. лв. бюджет

Дълбока тъмнина посреща всеки шофьор, дръзнал да замръкне на входа на София откъм магистрала „Хемус“ и ръкава от Подбалканския път. Не по-различна е ситуацията по пешеходната алея на един от основните булеварди в самия град – павираният „Цар Борис III“, който освен гарантирано раздробяване на камъни в бъбреците, причинява и главоболие от взиране в коя пътна лента се намира човек, предава репортер на БГНЕС.

За 2023 година София, която от скоро е „обзаведена“ с чисто нова местна власт в лицето на кмет и на все още неработещ Общински съвет, разполага с бюджет в размер на 2,555 млрд. лева.

Средствата, гласувани по време на бившия кмет Фандъкова и управлението на ГЕРБ, за инвестиции в града са 670,4 млн. лв., като с най-голям дял са за основен ремонт и изграждане на улици и булеварди. 7,5 млн. лв. обаче са за инвестициите, в които влиза осветлението.

Уличното осветление в европейска София особено за кварталите и малките улици е проблем, който не може да намери решение в последните 15 години. А през 2023 година всеки, който опита да се завърти от Софийски околовръстен път на отбивката за Калотина рискува да играе на „руска ролетка“ с турски ТИР-ове.

Какво обаче се случва във вътрешността на София и респективно широкия ѝ център. По булеварда, който ако не ви закара директно до входа на „Пирогов“, то вероятно ще ви покаже пътя към Средиземноморието, има дълга, няколко километрова пешеходна алея, успоредна на 4-летовия павиран булевард. Тръгвайки по алеята от разклона с ул. „Житница“ в посока парк „Славия“, където е и едноименния стадион, ледена пързалка, волейболна зала и други спортни съоръжения, посещавани от стотици деца и младежи всеки ден, може да ви трябва челник.

Разбира се, фучащите с бясна скорост автомобили, ще осветят пътя на всеки пешеходец или ще го задушат от мириса на изгорели вредни газове. Лампи, които да осветяват алеята няма. Движейки се в посока автогара „Овча купел“ мракът е като от американски филм на ужасите, чийто сюжет се развива около избити колежани в затънтен мотел по средата на нищото. Добре, че сградата на 6-то РПУ е от другата страна на булеварда.

Иначе широките зелени пространства към някогашните военни блокове придава усещане за село, макар че с настоящия план за инвестиции и финансиране, много малки общини имат в пъти по-добре изградена улична инфраструктура и осветление, придружено с видеонаблюдение.

БГНЕС припомня, че за улично осветление и пътна сигнализация в разходите на бюджета за тази година, София разполага с портфейл от 31 млн. лева.

Общо в капиталовата програма за годината, в графата финансиране на дейности за осветление на улици и площади и основен ремонт на улично осветление, е записана сумата от 500 хиляди лева. /БГНЕС