Показаха най-модерния затвор в страната, изграден в Самораново

Най-новият и модерен затвор, изграден за 16 месеца, бе показан днес в завършен външен вид в с. Самораново, община Дупница, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Първият затвор, изграден след 60 г. в страната, е разположен върху площ от 150 дка, включва административна сграда, място за излежаване а наказанията, мултифункционална сграда, медицински център и др.

„Направено е нещо много голямо, само за 16 месеца са построени и реновирани общо 10 сгради“, каза министър Павлова.

Новите сгради са тази за излежаване наказанията н лишени от свобода, мултифукционална сграда включваща фитнес-център, медицински център, кухненски блок, зали за занимания в свободното време, другата сграда включва работилниците, в комплекса има и училище с учебен център и библиотека, всички разположени върху площ от 150 дка.

„В новия затвор ще бъдат настанени 400 лишени от свобода, по двама в стая, очаква се това да стане до м. септември“, допълни министър Павлова.

Тя подчерта че затворът в Бобов дол и затворническото общежитие в Самораново ще продължат да функционират.

На церемонията освен министърът на правосъдието Мария Павлова, присъстваха гл. комисар Ивайло Йорданов-директор на ГДИН, гости от Норвегия, по чийто механизъм е изграден новия затвор, кметът на Дупница Първан Дангов и др. /БГНЕС