Кабинетът „Денков“ отива в историята, Главчев встъпва в длъжност

На 9 април редовното правителство на акад. Николай Денков отива в историята след около 10 месеца управление, предаде БГНЕС.

То беше избрано с идеята след девет месеца да бъде извършена ротация между Николай Денков и Мария Габриел, която не се състоя.

Служебното правителство на Димитър Главчев е петият служебен кабинет на България от април 2021 г. За последните три години страната ни в по-голямата част от времето беше управлявана от служебни кабинети. Правителството на Димитър Главчев обаче е първото служебно правителство, което не е избрано от президента и няма да отговаря пред него. То е резултат от конституционните реформи, подкрепени от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, които налагат на президента да избира между десет души за поста премиер. Една от причините за тази реформа е желанието да се ограничи възможността на държавния глава да управлява страната чрез служебните кабинети, в чиито ръце фактически е властта, откакто започна политическата криза през 2021 г.

Също така за разлика от друг път, парламентът ще продължи да работи и няма да се разпусне веднага след сформирането на служебния кабинет, който ще положи клетва пред законодателния орган.

На извънредно заседание на парламента във вторник предстои министрите от служебния кабинет на Димитър Главчев да положат клетва. Преди това президентът Румен Радев ще издаде три указа - за служебното правителство, за избори за Европейски парламент и извънредни парламентарни избори на 9 юни.

Димитър Главчев представи на 5 април проектокабинета, чийто състав беше посрещнат на нож от ПП-ДБ, които изразиха несъгласие с оставането на Калин Стоянов на поста вътрешен министър. ПП-ДБ определиха това като "наглост" и декларираха, че ще изключат Георги Гвоздейков от ПП, ако остане в правителството. Като най-труден Главчев определи избора си за номинацията именно на Калин Стоянов, но бе категоричен, че няма кой да го убеди да прави промени по номинациите си.

На извънреден брифинг в МС премиерът в оставка Николай Денков обяви, че главният секретар Живко Коцев е подал молбата за напускане под натиск както от страна на Калин Стоянов, така и от страна на много високопоставени лица в прокуратурата. Самият Коцев заяви, че оттегля своята подадена оставка, защото е провокирана и подадена под огромен психологически и морален натиск.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков изрази убеждението си, че предложеният от Главчев служебен кабинет е нареден от Бойко Борисов и Делян Пеевски. А заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев определи състава като „добър опит да се търси политическа неутралност и професионализъм“. ДПС декларираха подкрепа за проектокабинета.

БГНЕС припомня още пълния списък с имена, които ще попълнят състава на служебното правителство:

1. Служебен вицепремиер и министър на финансите – Людмила Петкова

2. Служебен министър на вътрешните работи – Калин Стоянов

3. Служебен министър на труда и социалната политика – Ивайло Иванов

4. Служебен министър на регионалното развитие – Виолета Коритарова

5. Служебен министър на отбраната – ген. Атанас Запрянов

6. Служебен министър на външните работи - Ивайло Ценов

7. Служебен министър на правосъдието – Мария Павлова

8. Служебен министър на образованието – Галин Цоков

9. Служебен министър на здравеопазването – Галя Кондева

10. Служебен министър на културата – Найден Тодоров

11. Служебен министър на околната среда и водите – Петър Димитров

12. Служебен министър на земеделието – Кирил Вътев

13. Служебен министър на транспорта и съобщенията – Георги Гвоздейков

14. Служебен министър на икономиката и индустрията – Петко Николов

15. Служебен министър на иновациите и растежа – Росен Карадимов

16. Служебен министър на енергетиката – Владимир Малинов

17. Служебен министър на електронното управление – Валентин Мундров

18. Служебен министър на туризма – Евтим Милошев

19. Служебен министър на младежта и спорта – Георги Глушков. /БГНЕС