Израел забрани на ООН да доставя помощи в северна Газа

На 24 март агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA) заяви, че Израел окончателно ѝ е забранил да доставя помощи в северната част на Газа, където опасността от глад е най-голяма.


"Въпреки трагедията, която се разиграва под наше наблюдение, израелските власти информираха ООН, че повече няма да одобряват никакви конвои с храна на UNRWA в северната част на Газа", написа ръководителят на агенцията Филип Лазарини в социалната мрежа X.

Израел не отговори веднага на исканията на медиите за коментар относно изявлението на Лазарини. Говорителката на UNRWA, Жулиет Тума, заяви, че решението е било предадено по време на среща с израелски военни служители на 24 март. То е последвано от два писмени отказа за доставки на конвои за северната част на страната през миналата седмица. Не е посочена причина за решението, каза Тума.

Миналата седмица подкрепена от ООН оценка на продоволствената сигурност предупреди, че ако не се предприеме спешна намеса, до май в северната част на Газа ще настъпи глад./БГНЕС