Иван Гешев: Тече опит за подмяна на основния въпрос - нормално ли е срещу автомобил на главен прокурор на страна от ЕС да се извърши атентат

Главният прокурор е бил без семейството си в автомобила, пред който в понеделник избухна взрив. Това потвърди Иван Гешев в интервю пред БНТ и заяви, че в колата е бил със служители от НСО.


Пътувах със служители на НСО, както всеки път. Причината да се съглася да отговоря на вашите въпроси е, че явно тече опит за подмяна на основния въпрос. А той е, че нормално ли е до кола на главен прокурор на страна от ЕС да се произведе атентат и взрив, и в кои години живеем и в кои години се връщаме?

Това, което мога да кажа е, че едва ли някой може да предвиди каква ще е реакцията на някой човек след такъв случай - така Гешев коментира първоначалната информация, разпространена от директора на НСлС Борислав Сарафов, че Гешев е пътувал със семейството си в колата на НСО по време на атентата срещу него.

"Комуникирах неформално с журналисти, те ме питаха как съм, аз казах, че съм добре, но се притеснявам за децата си - това е нормалната реакция на всеки нормален човек, след това започнаха различни импровизации в медиите, че съм бил със семейството си. След това съобщих във ФБ, че няма да правя официални изявления", допълни Гешев.

В петък в НС Демерджиев заяви, че е пострадал "леко фарът на автомобила". На въпрос защо има толкова разминавания във фактите около взрива, Гешев коментира: "Не мога да отговоря защо вътрешният министър се е изказал така, но според НПК той не участва в това разследване и няма право да разгласява информация. Неговите собствени служители са заявили пред НСлС, че става въпрос за взрив от поне 3 кг. тротилов еквивалент, така че тези изявления на Демерджиев няма да коментирам. Израелският експерт има богато минало и е виждал много повече взривове, отколкото министър Демерджиев, така че без да го обидя, се доверявам на мнението на израелския експерт, който е част от историята на Израел, отколкото на Демерджиев".

Прибирам се по обичаен маршрут, на завой по него се чу взрив, в близост до мястото до него има мост, за съжаление в този ден по цялото трасе имаше доста оживено движение, и само 2-3 минути по-късно се разминахме с над 10 коли. Радвам се, че в този ден не пострадаха невинни граждани. Отдалечихме се, НСО ме заведе в сградата на НСО, отдалечихме се от мястото като част от протокола на НСО, допълни Гешев.

Няма да се откажа от предварително планираната си програма, ако го направя, ще покажа, че ме е страх, допълни главният прокурор. /БГНЕС