Йоана Бещюк: Хората могат да помогнат на идващите от Украйна, дарявайки време и внимание

Най-важното, което хората могат да дадат в Ситуационен център "Отворени врати за Украйна", е тяхното време. Това каза в интервю за БГНЕС Йоана Бещюк от Ситуационен център "Отворени врати за Украйна" в столичния кв. "Младост".

"Ситуационният център се занимава с цялостен подход за подпомагане на хората, които са дошли в България заради войната в Украйна. Идеята се роди от създателя на центъра Андрей Николов, който е роден в Украйна и дошъл да живее в България преди 7 години. Първоначално е искал да помага на свои приятели и познати да реагират адекватно в ситуация на криза. Постепенно за няколко дни този център са е разраснал страшно много с помощта на партньорски организации като "За доброто" и десетки и стотици доброволци, които идват всеки ден да ни помагат, каза Йоана Бещюк.

Тя уточни, че в центъра се предлага хуманитарна помощ като дрехи, храна и всякакви вещи от първа необходимост. "Предлагаме почасово гледане за децата така, че да могат в първите часове, в първите дни майките да могат да си решават административни въпроси или просто да си отдъхват за час, два. Вече работим върху изграждане на цялостен подход, с който да направим така, че да предотвратим възможната хуманитарна криза или катастрофа, която може да се получи в България вследствие на тази война и големия поток от бежанци.

Ние работим с властите, с други НПО, въобще с всеки, който иска да ни бъде партньор, за да осигурим възможност за едно стабилно, достойно бъдеще за тези хора в България без те да се превръщат в тежест за българското общество и българските хора, без те да зависят от българските данъкоплатци, без те да изместват българите от трудовия пазар, децата от училище, детска градина. Изграждаме паралелни или съвместни структури така, че хората, които идват да живеят в България заради войната в Украйна, да могат да бъдат самостоятелни и да могат да работят съвместно с българското общество", каза още Бещюк.

Тя посочи, че в ситуационния център приемат всякакви материални дарения - дрешки, играчки и книжки на руски език, както и храна, която не се разваля. "Най-важното, което хората могат да дадат на нашия център е тяхното време в центъра, както и извън. Имаме нужда хората да проявят много голямо разбиране и емпатия към всички хора, които срещат евентуално по един или друг канал и да им даряват малко от тяхното време. Те могат да дойдат на място в центъра, да се запознаят с някое семейство, да ги поканят на разходка в центъра на София, в Борисовата градина, на Витоша, за да почувстват София и България малко като техния, ако не дом, поне уютно и приветливо място", заяви още Бещюк.

По думите й всеки ден през центъра минават десетки доброволци. Тя уточни, че има система и форма за доброволци, която се попълва, а след това координатор спрямо нуждите на деня ги извиква на място. "В момента бих казала, че имаме между 20 и 30 доброволеца във всеки един момент. Някои идват за няколко часа, тръгват си, идват други. За ден не мога да кажа колко минават", заяви още тя.

Йоана обърна внимание, че ситуацията е дългосрочна, а хората от България проявяват голям ентусиазъм. "Това няма да се изчерпа за една седмица, две или три, а ще имаме нужда от тяхната помощ месеци напред. Ако имат това желание и смятат, че могат да съдействат, ще ги търсим. Хората, които идват от началото, започват да се изморяват и трябва да се връщат към своите ежедневни дейности", каза още Бещюк.

Тя коментира и потока от бежанци. "Потокът е с променлива големина. Имаме дни, в които минават 20 семейства, имаме дни, в които минават 80 семейства. Нещата са много динамични, променят се всеки ден", заяви още тя.

По думите й в рамките на центъра не се оказва медицинска грижа, но с партньорите си от "За доброто" може да се реагира на спешни медицински нужди, като те са пренасочени към съответните институции. "Подготвяме възможност за психологическа подкрепа на място. Имаме контакт с международен специалист по работа с хора, които са излизали от военни ситуации, който е готов да дойде в България и да проведе обучение така, че местните специалисти да могат да поемат работата с тези хора вече с необходимите знания", заяви още Йоана Бещюк. /БГНЕС