Гутериш: Време е за хуманитарно прекратяване на огъня, преди да се случи гигантска трагедия в Газа

"Освен смъртта, разрушенията от военните операции, гладът и болестите се стоварват върху палестинците в Газа", каза Антонио Гутериш.


Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш изрази загриженост за влошаването на ситуацията в ивицата Газа и отново поиска прекратяване на огъня, предаде Би Би Си.

"Време е за хуманитарно прекратяване на огъня, преди да се развие гигантска трагедия в Газа, ако имаме същата интензивност на военните операции в Газа, каквато видяхме в Хан Юнис и в други части на територията на Газа, имам предвид същото в Рафах", заяви Гутериш на пресконференция в централата на ООН в Ню Йорк.

Гутериш заяви, че е обезпокоен от съобщенията, че израелските военни възнамеряват да се съсредоточат върху Рафах.

"Половината от населението на Ивицата Газа сега е струпано в Рафах. Те няма къде да отидат", каза той.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви в понеделник, че следващата цел на армията в Газа ще бъде Рафах, и заяви, че това е последната останала крепост на палестинската групировка "Хамас".

Гутериш подчерта, че в Газа ситуацията "просто продължава да се влошава".

"В допълнение към смъртта и разрушенията от военните операции - гладът и болестите се стоварват върху палестинците в Газа", добави той.

Гутериш заяви, че един от конвоите на ООН е бил повреден от израелска военноморска артилерия по-рано тази седмица, а през януари само 10 от 61 планирани конвоя с помощи за северната част на страната са достигнали целта си.

"Нека бъдем ясни: отказът на хуманитарен достъп означава отказ на хуманитарна помощ за цивилното население. Храна и вода за едно отчаяно население. Лекарства и гориво за болниците", каза той.

Относно неотдавнашното временно решение на Международния съд (МС) по отношение на Израел Гутериш заяви, че напълно подкрепя решенията на съда на ООН.

"Смятаме, че Международният съд е подходящата структура, която може да се произнесе по тези въпроси. Напълно подкрепяме решенията на Международния съд и ясно изразяваме, че всички тези решения трябва да бъдат изпълнени.

"И така, абсолютно необходимо е всички решения да бъдат изпълнени. Очевидно е, че имам пълно доверие в Международния съд, че ще може да действа, ако тези решения не се изпълняват правилно", добави той.

Миналия месец Международният съд издаде временна заповед, с която изиска от Израел да спре да възпрепятства доставките на помощи в Газа и да подобри хуманитарната ситуация в анклава, след като Южна Африка подаде иск, в който обвинява Тел Авив в извършване на геноцид.

Гутериш настояваше за двудържавно решение между Израел и Палестина./БГНЕС