ГЕРБ-СДС номинира Десислава Атанасова за конституционен съдия

“Номинираме Десислава Атанасова за конституционен съдия. Тя ще се справи”. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.


“Понеже аз я лиших от председателския пост на ПГ на ГЕРБ-СДС, то аз поемам този пост”, каза още Борисов.

Той бе категоричен, че Атанасова превъзхожда като юрист Янаки Стоилов.

Лидерът на ГЕРБ обясни, че когато се договорят за всички назначения, медиите ще бъдат уведомени. "Тъй като Конституционният съд беше пръв и всички колеги си разменихме подписите – с Кирил Петков, с Христо Иванов, с Атанас Атанасов, Пеевски, аз, съответно за техния кандидат и те за нашия", добави той.

Борисов е категоричен, че лицата за премиер ясно са договорени и няма вариант ГЕРБ да предложи друг освен Мария Габриел.

По думите му не трябва да се говори за каквито и да било резки движения. "Само там, където има абсолютно единомислие, да се направят някакви промени", коментира той и допълни, че когато си в едно такова коалиционно семейство, има значение какво казват и другите.

"Асен Василев е министър и ако колегите от ПП-ДБ не пожелаят да го сменят, ние ще продължим да го подкрепяме за министър. За вицепремиер той беше предложен и предишния път – ние не се съгласихме, защото Габриел и Денков са равнопоставени, затова направихме ротацията, т.нар. сглобка и кабинет "Денков – Габриел"/"Габриел – Денков", каза още Борисов.

От своя страна номинираната от ГЕРБ за конституционен съдия Десислава Атанасова заяви, че правото е първата ѝ голяма мечта и по стечение на обстоятелствата се занимава с политика дълго време.

"Да, магистратски опит ми липсва, но съм убедена, че имам парламентарен такъв", добави тя и подчерта, че ако кандидатурата за КС ѝ получи подкрепа, ще се стреми да пази правото дори от закона. /БГНЕС