Мартин Кантарели: Успехът е да помагаш на другите да успеят 100 пъти повече от теб

Успехът е да помагаш на хората да успеят 100 пъти повече, отколкото ти. Това заяви в интервю за БГНЕС Мартин Кантарели, собственик на текстилната компания „Cantarelli“.

„Много хора се опитват те да успеят и не мислят за другите. Тогава трудно се успява. Когато помогнеш на другите хора да успеят много, много повече от теб, тогава и ти успяваш. Както казва Александра Кантарели хората се разделят на две групи. Едните са консуматори, които търсят своя успех, а другите са градители, които казват, трябва да създадем един по-добър свят и ние да участваме в него“, заяви предприемачът.

Той посочи, че неговата кауза в момента е „много истинска, много голяма и много мащабна“. Те не са сами на пазара, а зад тях застава Европейската комисия, която създава уникални правила, при които много неетични фирми в текстилния бранш ще престанат да съществуват.

„От над десет години, заедно с младите хора около мен, работим, за да променим правилата на неетичния бизнес, който много световни марки правят. В момента ЕК вкарва нови закони и директиви и в текстилния бранш нещата ще станат както при цигарите, месото, алкохола. Ще има сертификати за всяка една дреха и това е много добре“, подчерта Мартин Кантарели.

Много от световните марки вече се подготвят за тези промени. „Ако си купиш луксозна чанта и ти се скъса дръжката, отиваш и без касова бележка ще я поправят“, обясни той.

Предприемачът прогнозира, че при новите правила много марки ще отпаднат: „Над 70-80% от бързите марки ще отпаднат“.

Мартин Кантарели помага на младите хора да намерят своето място в тази промяна на пазарите. „Българските дизайнери, предприемачи и инфлуенсъри не са българи, а са европейци. Трябва да погледнем огромните възможности, които ни дава Европа. В момента предимството ни е в предприемаческата мисъл. В Западна Европа нещата са подредени отпреди 80 години. Там всеки е зъбчато колело в една система, докато ние сме по-предприемчива нация“, категоричен е бизнесменът.

Новите възможности ще бъдат свързани и с изчезването на бързата мода. Самият Мартин Кантарели предлага това да се случи с помощта на неговата модна академия „Тоскана“ и производствените възможности на базата на голямата текстилна фабрика, която е закупил в Италия. „В момента в много браншове заплатата е минимална и истинските млади талантливи хора изчезват в Европа, напускайки България. Много населени места се обезлюдяват. Ние можем много да помогнем на младите хора у нас, а и в чужбина“, каза той.

Самата Европа си признава, че над 90% в сферата на леката индустрия е произведено извън нейните предели. Много от нещата, на които е написано, че са произведени в Европа, обаче се произвеждат в трети страни, включително в Турция. И това лесно може да се открие не само по качеството на материалите, от които са изработени тези дрехи, но и по неточните надписи.

Модата е най-големият експлоататор в цял свят. За съжаление го има и в Европа и в частност в България. „Майките работят на минимални заплати, а дрехите, които са ушили се продават с 20-30% надценка. Днес нашите млади хора могат да направят революция и да спасят селата, градовете и самите млади хора, като получават истински заплати, както и техните майки“, добави той. /БГНЕС