Георги Господинов: И хубавите, и лошите неща могат да ме вдъхновят

Всичко вдъхновява, в това няма избор, то те връхлита. Това заяви пред БГНЕС писателят Георги Господинов, който спечели престижната международна литературна награда „Букър“ за романа си „Времеубежище“.


Георги Господинов присъства на закриването на Алея на книгата и даде десетки автографи на читателите, дошли специално на щанда на издателство „Жанет 45“, за да го видят и да поговорят с него.

„Хората ми разказват как са чакали, как са чули, как са се зарадвали и най-хубавото е, че тази радост продължава сега и че са се зарадвали заради книгата“, заяви той.

На въпроса пише ли нова книга, писателят отговори с усмивка: „Не казвам“ и добави: „Обикновено не обичам да говоря преди да съм написал книгата, така че нека си остане тайна.“


А онова, което го вдъхновява да твори, е всичко около него – „и лошите неща, и хубавите, и глупостите“. „Всичко вдъхновява, всъщност. В това няма избор. То те връхлита“, обясни Господинов.

Писателят посочи, че романът „Времеубежище“ има доста политически нерв. „Има някакви предупреждения, свързани с носталгии по комунизма, с национализъм и с тези неща“, заяви той и уточни, че дори и Паметникът на съветската армия се появява в него. /БГНЕС