Георги Георгиев: Вълната на съпричастност към бягащите от конфликта в Украйна е огромна

Вълната на съпричастност сред нашите сънародници към бягащите от конфликта в Украйна е огромна.

Това заяви пред БГНЕС Георги Георгиев, председател на Столичен общински съвет и управляващ съдружник в адвокатското дружество "Георгиев и Колев", което от понеделник предоставя безплатни правни съвети по въпроси, свързани с влизане и пребиваване на българска територия.

"Виждайки какво се случва в различните фейсбук групи, изобщо в интернет пространство, вече една от групите е с над 30 000 участници, предимно българи, в които има обяви на нуждаещи се от подкрепа, от подслон, от транспорт - буквално за секунди, решихме заедно с моя екип от адвокатското дружество, че трябва и ние да дадем своя дан в общата съпричастност и да помогнем", посочи Георгиев.

Адвокатите могат да помогнат с правни съвети и консултации.

„Имаме специален e-mail адрес и сме обявили телефон за връзка във всички групи за взаимопомощ, чрез всички различни платформи. Наред с това се срещнахме с няколко организации на украинци в България – тези, които са най-активните. Наши клиенти създадоха платформа, която събра много желаещи да помагат. Тази платформа среща тези, които търсят подкрепа и тези, които желаят да им я окажат. Има и много правни въпроси и затова на практика от вчера (понеделник 28.02.) екип от адвокати предоставя правни консултации на нуждаещи се от подкрепа", посочи той.

Включили са се и доброволци – бивши студенти на Георгиев с украински корени, които помагат с преводите.

Само в понеделник са ги потърсили 20 души, търсещи правна помощ.

"Първата и най-важна консултация е за влизането в България с различните видове документи, защото с оглед на случващото се съвсем нормално е хората да нямат пълния набор от документи. Не само за COVID-ограниченията, говорим дори за различни видове документи за самоличност, с които по правило трябва да могат да влизат в страната", каза Георги Георгиев. Той посочи, че са били проведени много срещи, включително и разговори на екипа му с представители на гранично-контролно пропускателните пунктове, за да установят каква е практиката.

"Защото от една страна има буквата на закона, от друга страна обаче духа на закона, който в момента се прилага и води до това да не са докрай формални и стриктни изискванията. С две думи казваме какво е по закон и какво фактически се случва на терен, т.е. координираме и даваме правни съвети – могат ли да влязат на територията на България да речем само с национален паспорт, не с международен такъв от Украйна", обясни Георгиев.

Той каза, че услугите са не само за българската диаспора в Украйна, а и за украински граждани, които предимно търсят помощ от кантората.

Основното е хората да обърнат внимание на документите за допускане в страната.

"На второ място условията за пребиваване в страна, че не са необходими, разбира се никакви визи. Възможността за украински граждани е 90 дни – в рамките, на които свободно може да се пребивава в България. В тях имат възможност да поискат статут на бежанец или хуманитарен статут пред Държавната агенция за бежанците. При определени условия могат да започнат в рамките на тези 90 дни временна сезонна работа. Междувременно при искане на международна закрила и в случай че производството за получаване на такава не е приключило в срок от три месеца, могат да започнат и работа", разясни адвокатът.", разясни адвокатът.

От външно министерство вече информираха, че при влизане в България българските граждани трябва да представят български документ за самоличност – лична карата или паспорт. Българските граждани дори и с изтекли лични документи ще бъдат пропускани свободно през КПП-та на страната ни. Украинските граждани, притежатели на биометрични паспорти влизат и пребивават на територията на ЕС /т.е. и в България/ без виза за период до 90 дни на всеки 6 месеца. В случай, че не притежават биометричен паспорт, то тогава виза се изисква. Независимо от липсата на виза обаче в тази тежка международна обстановка, украинските граждани могат да влязат като отправят незабавно искане за международна закрила още в първата държава, в която са успели да влязат. Би следвало на всяко КПП да им осигуряват такава възможност.

Въпросите, които най-често задават украинските граждани обърнали се към адвокатското дружество "Георгиев и Колев", са за преминаването през ГКПП, условията, паспорта.

„На второ място какви са задълженията, т.е. задължително ли ще бъдат настанени в бежански лагер в случай, че преминат границата и са в България, могат ли сами да си намерят къде да останат, има ли други възможности”, обясни още Георги Георгиев.

За безплатните консултации могат да се обръщат към кантората на имейл Включете JavaScript, за да видите защитеното съдържание. и по телефон +35924007342. /БГНЕС