Ген. Аню Ангелов: Новият министър да изпълни плановете за отбрана на източния фланг

Новият министър на отбраната трябва да погледне какво означава задействането на плановете за отбрана на източния фланг на НАТО и от там ще стане ясно какво трябва да направи България по отношение на многонационалните сили, които биха могли да дойдат и да осъществят така нареченото засилено присъствие на източния фланг на алианса.

Това заяви в интервю за БГНЕС генерал Аню Ангелов, министър на отбраната (2010-2013 г.).

Ген. Ангелов припомни, че Съветът на високо равнище на НАТО е взел решение да се задействат плановете за отбрана на източния фланг на Северноатлантическия пакт, което касае и България. Той отбеляза, че тези планове имат няколко етапа, като първият е разгръщането на силите за бърза реакция. Тези сили ще бъдат разположени в държавите от източния фланг. В това отношение България не се различава по нищо от останалите страни по източния фланг – Румъния, Полша, балтийските държави, Словакия.

„Нежеланието да се изпълни този първи етап е първопричината за исканата оставка на министъра на отбраната Стефан Янев“, подчерта ген. Ангелов и добави:

„Не може България да бъде държава домакин без да осигури пребиваването и транспортирането на силите за бърза реакция от една страна и от друга да бъде рамкова държава, която щяла да има един батальон, към който трябва да се присъединяват различни подразделения. Това категорично не е съгласно плана за отбрана на източния фланг на НАТО“.

Според него в МО и новият министър на отбраната трябва да погледнат какво означава задействане на плановете за отбрана на източния фланг и там ще се види какво трябва да направи българската държава на първия етап по отношение на многонационални сили, които биха могли да дойдат и да осъществят така нареченото засилено присъствие на източния фланг на НАТО.

Ген. Ангелов изрази своята съпричастност с украинския народ, който е жертва на агресия на Русия и президента Владимир Путин: „Дълбоко съжалявам за прекрасния Киев, сега градът и неговите жители се намират под яростен обстрел“.

Според него, ако ти смяташ, че това не е война, това означава, че ти си много далеч от така наречения професионален капацитет за оценка на общата политическа и геополитическа обстановка.

„Всеки министър трябва да си носи оставката в джоба и трябва да е готов да я даде, когато му бъде поискана без да прави алюзия, че с това ще падне правителството и едва ли не ще последва политическа и държавна криза. Ако има неблагоприятни въздействия от действията или бездействията на Янев, той също сам като министър трябва да си подаде оставката. В случая и първото, и второто са факт“, заяви пред БГНЕС ген. Ангелов. /БГНЕС