Габриел: Да работим за кабинет със стратегия; БСП: Не е ясно кой е план А и план Б

Кандидатът за премиер Мария Габриел се срещна с ПГ на БСП и представи приоритетите си, предаде репортер на БГНЕС.


На срещата не присъства лидерът на БСП Корнелия Нинова.

“Използвайки преференцията за най-висок рейтинг ми се иска да работим за кабинет със стратегия на България на трите А-та: Амбиция, авторитет, ангажимент, каза Габриел.

“За мен е чест да споделя основните приоритети, които виждаме и които са цели за страната. На първо място план за изход от политическата криза и работещо правителство, нормализация на работата на институциите. Второ стабилизиране на публичните финанси и приемане на бюджета. Трето правосъдна реформа, приемане на основните закони - механизъм за разследване на главния прокурор, реформи в КПКОНПИ и нейното разделяне на комисия с разследващи функции и комисия по отнемане на незаконно придобито имущество. Нещата дори не трябва да спират до тук, а да се стигне и до конституционна реформа, каза още Габриел.

Габриел посочи, че приоритет ще бъде и справяне с инфлацията и ръста на цените, както и приемане на България в Еврозоната.

"Шесто - преодоляване на двегодишното закъснение по оперативните програми -програма за развитие на селските райони и ПВУ. Седми приоритет е подобряване на сигурността на българските граждани, преодоляване на битовата престъпност, войната по пътищата, миграционния натиск, членството в Шенген, модернизация на армията, активно участие на България в общата европейска политика за сигурност и отбрана, спазване на ангажиментите на страната, свързани с членството ни в НАТО. Осми приоритет е модернизацията на България, както и ключово е инвестицията в младите хора”, каза още Мария Габриел. “Вярвам, че всеки един се гордее с културата ни, то може да продължи да бъде популяризирано. Можем да влезем в конкретика с увеличаване на заплатите на творците”, уточни още кандидатът за министър- председател. Като девети приоритет тя определи преодоляване на регионалните различия чрез целенасочено действие за стимулиране на иновациите, инвестициите. Като последен приоритет тя определи подобряване на здравето с ефективна здравна политика, ефективно участие на България в европейската мисия за борба с рака и плана за действие за борба с рака, справяне с предизвикателствата с превенцията, достъпа на лечение, както и новите технология и прецизната медицина.


От своя страна Георги Свиленски от БСП заяви, че партията им не приема подхода, по който се е избрал министър- председателят. „Отсъствието на Борисов и Нинова поставя определени въпроси. Вие водите разговори с всички парламентарни групи. В рамките на повече от месец не е ясно кой е план А и план Б, какво правителство търсите- с ПП, от експерти, подкрепено от другите политически партии, технически или политически кабинет. Искаме да кажете какъв кабинет искате”, подчерта Георги Свиленски от БСП.

Той каза, че не вижда своите приоритети сред тези на ГЕРБ, но изрази вяра, че по-късно ще се водят разговори по тях.

“Мисля, че ще се разберем по експертизата. Важно е да говорим какъв кабинет искате с какъв състав, с какви приоритети, за какъв срок. Очакват нашите избиратели подкрепа от нас по социалните политики. Съдебната реформа и Шенген мисля, че са безспорни за тях, няма за какво да коментираме повече”, каза още Свиленски.

Мария Габриел уточни, че иска проевропейско правителство, с ясен профил от хора, които подкрепят конкретните политики. “Аз лично като жена бих се радвала тук да беше госпожа Нинова. Беше редно да обсъдим първо политиките, после да говорим за “кой и какво”. Мисля че това е редният начин”, каза още Габриел. “Най-важното за мен е диалогът да може да продължи, да влезем в детайл, да бъдат подчертани експертите, разговорите ще продължат. За сега срещите са между кандидатът за министър и останалите политически сили. Това бяха целите- да търсим подкрепя на база на тези заявки от мен”, подчерта още Мария Габриел. /БГНЕС