Гълъб Донев: Надявам се на стабилно парламентарно мнозинство

Мнозинството в Народното събрание зависи от волята, съгласието и здравия разум на политиците, които представляват различните политически партии, които са избрани от народа на 2 октомври да го представляват. Много се надявам и аз, че ще бъде създадено такова стабилно парламентарно мнозинство, което да излъчи съответно редовно правителство, така че да имаме една сигурност в управлението на държавата през следващите месеци.

Това каза пред БГНЕС служебният премиер Гълъб Донев.

"Тук първостепенната задача е първо да бъде съставено това мнозинство в Народното събрание, партиите да се споразумеят върху това каква програма ще има това правителство", заяви Гълъб Донев. По думите на служебния премиер е важно и дали тази програма ще отговаря на нуждите и на интересите на българските граждани и на българския бизнес, а също и как партиите ще отстояват националните интереси.

"Тогава, когато това бъде направено, съответно много логично ще дойде и изборът на премиер, който да оглави следващото редовно правителство на България", подчерта Донев.

Относно заявката на Бойко Борисов депутатите от ГЕРБ да търсят подкрепа за внасяне на законопроект за удължаване действието на бюджет 2022, Донев вижда като „един от възможните варианти".

Според служебния премиер разходите трябва да бъдат съобразени с това, че такъв закон е необходим тогава, когато имаме влизане в сила на разходи, както за пенсиите имаме повишение от юли и от октомври, за НЗОК за бюджета, които влизат от май месец, от юни месец, така че такъв бюджет е необходим, за да бъдат спазени и поети достигналите разходи в края на годината и те да продължат да бъдат такива и през следващите няколко месеца.

"Но този вариант, който се предлага, говори за това, че много трудно или поне засега е трудно на партиите да стигнат до споразумение за съставянето на коалиционно мнозинство, което да излъчи съответно и редовно правителство", допълни той.

Според служебния премиер може би на партиите ще им трябва период от време, в който да водят тези преговори.

Пред бТВ по-рано Гълъб Донев заяви, че служебното правителство няма вина за това дали дългът скача, дали лихвените проценти по дълга се покачват, дали инфлацията нараства.

Той бе категоричен, че служебното правителство е укротило темпа на инфлацията и това ще се почувства в следващите месеци. Пикът е достигнат и предстои понижение, заяви той.

Вариантът за две тарифи на тока е много далечен вариант. В момента се работи и това, което ще предложим на НС като законопроект, е да направим така, че бизнесът и гражданите/домакинствата да имат еднакви разходи за отопление на електроенергия, газ или ТЕЦ – да знаят, че цената ще бъде една и съща, независимо от това какъв енергоизточник са избрали. Няма да има двойни тарифи, заяви служебният премиер и уточни още, че всеки бизнес ще бъде подпомогнат.

Относно приетата от Европейския парламент с голямо мнозинство днес резолюция, с която се призовават държавите-членки да позволят на България и Румъния да се присъединят незабавно към Шенгенското пространство за свободно пътуване, Донев коментира: България отдавна трябваше да бъдем пълноправен член на Шенгенското пространство. /БГНЕС