Франция представи карта за излизане от изолацията

Излизането от изолация във Франция ще започне на 11 май, по-точно облекчаването на ограничителните мерки, които бяха въведени на 17 март, потвърди днес премиерът Едуар Филип.

„Ще започнем постепенен процес в понеделник, който ще продължи поне няколко седмици“, заяви премиерът.

Министърът на здравеопазването Оливие Веран разкри окончателен план за прилагане на мерките за излизане от изолация. Планът или картата е само в два цвята, червен и зелен, направени според три критерия: циркулация на вируса, болничен натиск и капацитет на тестване за вируса.

Почти цяла Североизточна Франция е в червено.

От понеделник ще може да се излиза без конкретно потвърждение, с изключение на излизания на повече от 100 км. от дома.

На 11 май библиотеките, музеите и галериите могат да бъдат отворени чрез регулиране на потока от хора. Кино, фитнес и закрити фитнес са все още затворени, а отделни спортове са разрешени. Плажовете остават затворени. Срещи и митинги ще бъдат ограничени до десет души. От юни до септември няма да се организира събитие с повече от 5 000 души.

Всички магазини, цветарници, фризьори ще отворят на 11 май, но не и ресторанти и кафенета. Търговските центрове с повече от 40 000 кв. метра ще могат да се отворят с одобрението на префектите, освен в района на Париж, където ситуацията с вируса е критична.

Границите на Франция остават затворени до 15 юни, с изключение за граничните работници. Ситуацията ще се промени, когато санитарната ситуация го позволи. Осигурена е 14-дневна карантина за всички лица, идващи във Франция от Шенгенското пространство или от друга държава.

Междурегионалният транспорт е само за спешни нужди и трябва да представлява 20 до 30 процента от нормалния диапазон на обслужване. Градският обществен транспорт ще бъде на разположение на всички, с изключение на голям приток на пътници по пътя до и от работа, когато ще се изисква удостоверение от работодателя. Всички, които могат да работят от вкъщи, се съветват да го направят. Издадени са специални инструкции за компаниите как да защитят своите служители.

Носенето на защитни маски в градския транспорт е задължително за всички лица над 11 години, а в случай на неизпълнение на задължението, глобата е 135 евро.

През следващата седмица ще бъдат отворени 80 до 85 процента от 50 000 училища във Франция, а в понеделник преподавателите ще се завърнат първи, следвани от ученици, но не всички наведнъж.

Нов етап в стратегията за излизане от ограничителните мерки е насрочен за 2 юни, в зависимост от развитието на епидемията. /БГНЕС