Финландия официално се присъединява към НАТО утре

Финландия официално ще стане 31-ият член на НАТО на срещата на външните министри на алианса в Брюксел на 4 април. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви това на пресконференция в Брюксел преди срещата на външните министри на алианса на 4-5 април, предаде Си Ен Ен.

"Това е историческа седмица. Утре ще приветстваме Финландия като 31-вия член на НАТО, което ще направи Финландия по-сигурна, а нашия съюз - по-силен. От утре Финландия ще стане пълноправен член на НАТО", каза той.

Канцеларията на финландския президент също потвърди тази информация, като заяви, че страната ще стане член на НАТО във вторник, 4 април. Те добавиха, че президентът Саули Нийнистьо ще пътува до Брюксел, за да присъства на официалната церемония по присъединяването, която ще се проведе в централата на НАТО.

В момента в Брюксел тече ускорена подготовка за приемането на републиката в НАТО, като се доуточняват последните необходими детайли. Ако всичко протече по план през следващите 24 часа, знамето на Финландия може да бъде издигнато пред централата на НАТО още утре в навечерието на официалната церемония. /БГНЕС