Евронюз: Иска ли ЕС да забрани събирането на гъби в Полша?

Член на управляващата партия в Полша твърди, че ЕС се опитва да забрани "основната свобода" на бране на гъби в страната. Дали това е поредният предизборен трик, или твърденията са основателни?


Неотдавна полското правителство организира така наречените "семейни пикници" в цялата страна, за да затвърди основното си предизборно обещание да защитава и развива традиционните съюзи в страната.

На друго събитие вицепремиерът Ярослав Качински заяви, че брането на гъби е основна свобода за полския народ, която е застрашена от ЕС.

"Имаме тази свобода - ходим за гъби. Огромна част от поляците ходят за гъби ... това е част от нашата свобода и ние няма да позволим тази свобода да ни бъде отнета", каза той в Челм.

Качински повтори това свое твърдение по-рано тази седмица в интервю за дясното седмично списание „Sieci“, като хвърли вината за тази уж застрашена свобода върху политиките на ЕС и основния опонент на партията му на предстоящите избори Доналд Туск.

"Ако Туск се върне на власт, той ще продаде всичко. И полските гори ще бъдат превзети от Брюксел. Туск беше изпратен тук, за да им улесни работата", добави той.

Безплатно бране на гъби за всички

Скептично настроените към ЕС политици често твърдят, че блокът се стреми да налага произволни и дори смешни ограничения върху полезни дейности.

Бившият министър-председател на Обединеното кралство Борис Джонсън често повтаряше подобни твърдения, като например упоритата дезинформация, че "огъващите се банани" не са разрешени.


Няколко новинарски издания разсеяха тези слухове, като обясниха, че ЕС просто е измислил единна система за класификация на бананите въз основа на тяхната форма и деформации, така че купувачите да знаят какво получават, когато ги поръчват.

Що се отнася до гъбите, ЕС насърчи ограниченията, които се отнасят до количеството гъби, които дадено физическо лице може да събира за собствена употреба, съобщава Евронюз.

Но държавите-членки имат различни национални политики. Според независимото полско издание „Око Прес“, полското и чешкото законодателство не поставят ограничения за това какво количество може да се събира средно. В последния случай това се счита за спорт, като Чешкият хидрометеорологичен институт публикува карти, които показват най-подходящите условия за бране на гъби.

От друга страна, във Франция и Германия ограничението е, съответно, 250 грама или една пълна кошница с гъби.

Причината за тези ограничения е да се попречи на хората да пристигат с камиони и да берат наведнъж гъби с килограма.

В Нидерландия хората могат да берат гъби само на собствената си земя.

Съгласно член 4 от Договора за функционирането на ЕС, някои компетенции могат да бъдат споделени между ЕС и държавите-членки и могат да се отнасят до вътрешния пазар, транспорта, околната среда, селското стопанство и рибарството. Горското стопанство не е сред тях.

Дори ако Брюксел реши да изведе ЕС на преден план в тези компетенции, този инструмент ще се прилага само ако се прецени, че той може да се справи много по-добре от държавата-членка с даден въпрос. Това не е задължение и изключенията са по-често срещани, отколкото прилагането на правилото.


От съществено значение е, че те не могат да решат да продадат или да поемат контрола върху полските гори - и техните гъби - по собствено усмотрение.

Всичко за опорните точки

Междувременно полското списание „Впрост“ проучи дали терминът "гъба" е станал популярен след изявленията на Качински.

Те са проследили тенденциите в социалните медии за често срещани ключови думи, от които биха могли да се заинтересуват избирателите, като например инфлация, Украйна или самия Доналд Туск.

"Гъба" изпреварва всички тях.

Анализаторите в Полша често изтъкват, че управляващата партия "Право и справедливост" разполага с извънредни вътрешни проучвания и анализи, когато става въпрос за горещи теми или въпроси, които биха могли да разпалят дебат за една нощ.

Влаголюбивите гъби са основна част от централноевропейските ястия, като се започне от гъсти сосове и строганов и се стигне до това да се пълнят в печива и кнедли или да се поръсват сухи върху ястия. /БГНЕС