Ердоган: Турция не може да одобри членството на Швеция в НАТО

Турция все още не може да одобри членството на Швеция в НАТО заради подкрепата ѝ за терористите. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви това по време на реч в Истанбул, цитирана от Анадолската агенция.


"Ние подкрепяхме политиката на отворени врати на НАТО. Одобрихме членството на Финландия. Но не можем да одобрим тези, които приветстват терористи“,каза той.

Президентът отбеляза, че Турция очаква Швеция да изпълни ангажиментите по въпроса за борбата с тероризма, поети в светлината на Тристранния меморандум, подписан в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Мадрид. "Как може да се вярва на държава, в която терористи се разхождат и действат свободно по улиците ѝ?", каза Ердоган.

Ердоган заяви, че възнамерява да обсъди проблемите с присъединяването на Швеция към алианса с партньорите си на срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

„Турците са наследници на народ, който преди 2232 години е създал редовна армия. Турските въоръжени сили са били и остават гордост и чест за нашата нация“. Това заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, докато се обръщаше към 249 млади офицери - възпитаници на турския Университет за национална отбрана - днес в Истанбул.

"През цялата си история турската армия не само е стояла на стража на сигурността на своята страна, но и успешно е изпълнявала мисии извън нейните граници. Нашата армия е сред най-силните армии в света", заяви Ердоган.

Турция е сред страните, които допринасят най-много за мисиите на НАТО, каза той. "Много малко държави-членки на НАТО могат да претендират днес за такъв принос, какъвто Турция има през последните 71 години към мисиите на алианса", каза политикът.

Турският лидер обърна внимание на позицията на Анкара по отношение на разширяването на НАТО, като подчерта, че страната му винаги е подкрепяла разширяването на военния и политическия блок.

Освен това президентът обърна внимание на значението на подготовката на професионални кадри за нуждите на турските въоръжени сили и приятелските държави. "Турция ще продължи курса си за подобряване на стандартите на вече силното си военно образование. Планираме нови инициативи и постижения в тази област", увери Ердоган. /БГНЕС