Ердоган: Приятелството на Турция не може да бъде спечелено с подкрепа за тероризма

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган сигнализира днес, че страната му все още не е готова да ратифицира членството на Швеция в НАТО, като заяви, че Стокхолм трябва да работи по-усилено върху "домашното", което трябва да свърши, съобщиха турските медии.


В речта си след заседание на кабинета Ердоган отново осъди изгарянето на Корана в Швеция миналата седмица, като го определи като престъпление от омраза срещу мюсюлманите.

"Ясно заявихме, че решителната борба срещу терористичните организации и ислямофобията са нашата червена линия", каза Ердоган и добави, че всички трябва да приемат, че приятелството на Турция не може да бъде спечелено с подкрепа за тероризма или създаване на пространство за терористите.

Турция забави даването на окончателно одобрение за членството на Швеция във военния съюз, обвинявайки страната, че е твърде снизходителна към антиислямските демонстрации и групите, които Анкара смята за заплаха за сигурността.

Към тях спадат и войнстващите кюрдски групировки, които водят смъртоносно, продължаващо десетилетия въстание в Турция.

Работническата партия на Кюрдистан води тридесет и осем години бунт срещу Турция, в който загинаха десетки хиляди души.

Съединените американски щати и Европейският съюз са я обявили за терористична организация.

Алиансът иска да разреши приемането на Швеция до срещата на лидерите на НАТО в Литва на 11-12 юли, но Ердоган заяви, че Стокхолм все още има ангажименти, които трябва да изпълни.

За разширяването на НАТО е необходимо одобрението на всички негови членове, а Турция и Унгария са единствените страни, които все още не са ратифицирали кандидатурата на Швеция.

Относно продължаващата руско-украинска война Ердоган заяви, че Анкара се бори за установяване на мир в региона и не позволява искрата на конфликта в региона да се разпространи в Турция.

"Споразумението за черноморското зърно, постигнато миналата година, предоставя историческа възможност за прекратяване на "бруталната" война", каза Ердоган и добави: "Ако тази възможност, която предлага на страните почтен изход, можеше да бъде използвана, нямаше да се стигне до разрушенията и сълзите, преживени досега".

"Зърнената сделка, която започна с Истанбулския процес, и дипломатическите усилия, които продължиха с размяната на затворници, за съжаление бяха блокирани и изчерпани от военното лоби. Цената за това платиха войници, цивилни граждани, десетки хиляди хора".

През юли миналата година Тюркя, ООН, Русия и Украйна подписаха в Истанбул споразумение за възобновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища, който беше спрян след началото на руско-украинската война през февруари 2022 г.

В Истанбул беше създаден Съвместен координационен център с участието на служители от трите държави и ООН, който да наблюдава доставките.

"Ние сме в тесен контакт с държавните глави на двете страни. Поемаме инициативата при всяко събитие, което носи риск от задълбочаване на конфликтите. Надявам се, че и занапред ще запазим балансираната си позиция. Ще продължим дипломатическите си усилия, докато мирът не надделее", заяви Ердоган. /БГНЕС