Емилиян Гебрев: Няма и седмица без натиск

Няма седмица, в която да няма натиск срещу директорите, срещу семейството ми, срещу мен, срещу фирмите. Това заяви пред бТВ собственикът на оръжейния завод "Дунарит" Емилиян Гебрев.

Делото продължава, но на базата на какво е заведено. Някога повдигнаха обвинение за пране на пари, преди 10 г. "Дунарит" е приватизиран, 10 г. след това прокуратурата ми повдига обвинение, че аз съм знаел, че е закупен с мръсни пари, къде е била Агенцията по приватизация тогава? "Булгартабак", ИПК "Родина", „Телеком” как са закупени, попита Гебрев. Защо само на мен се повдига такова обвинение, ако ще се повдига, трябва да е на всички. Когато публично обявихме, че искаме да регистрираме "Дунарит", тогава започнаха атаките, каза Гебрев. Попитан кой е поръчал неговото физическо отстраняване, Гебрев каза, че по това се работи. „Редица международни издания се занимават с това, а ние тук мълчим”, каза той.

БГНЕС припомня, че само преди няколко дни „Белингкат” публикува съвместно разследване с „Шпигел” и „Инсайдър”, според което екип от осем офицери от руското военно разузнаване (известно преди като ГРУ) са в основата на отравянето на българския бизнесмен през 2015 г. Досега разследващата медия свързваше с опита за покушение срещу Гебрев един офицер от ГРУ - “Сергей Федотов”, идентифициран по-късно като Денис Сергеев. Ден по-късно руският депутат Андрей Луговой, член на парламентарната комисия по сигурност, определи разкритията за ГРУ и отравянето на Гебрев за абсурдни.

„Мое мнение е, че са два опитите да бъда отровен, тъй като два пъти влизах в болница. Това е през май и юни 2015 г., започвайки от 28 април до края на юни. По-важно е как една фирма, която не съществува, почти ръководи държавата, фирма, която няма нито един работник, защо никой не го разследва това? Правосъдната система е под давление на тази фирма-офшорка и се вземат най-различни решения под нейно давление”, разясни Гебрев и продължи: Това са борби срещу всички фирми, срещу системата "Емко", с които злепоставят "Емко". Към момента собственикът на „Дунарит“ се казва Емилиян Гебрев и фирмата се казва „Емко“. От 2017 г. съдът многократно разпорежда на Търговския регистър да впише увеличение на капитала на дружеството, и това той не го прави. Кой може да се намеси и да разпореди на Търговския регистър да не вписва, попита реторично Гебрев. „В страната ни има съвестни прокурори, разследващи, но въпросът е дава ли им се правото и свободата да работят. Ако им се даде това право, те ще си свършат работата. За „ен ти” път искам разрешение да се запозная с материалите по делото, но те не се дават”, оплака се Гебрев. Попитан отново кой е поръчител на физическото му отстраняване, Гебрев каза: „Тук някъде се крие”. /БГНЕС