Еден Азар обяви оттеглянето си от футбола на 32 години

Еден Азар обяви, че прекратява професионалната си футболна кариера. 32-годишният белгиец беше без клуб откакто бе освободен от Реал Мадрид това лято, след като договорът му с „белия балет“ бе разтрогнат.

Азар изгря като един най-големите таланти в европейския футбол и бе с ключов принос за шампионската титла на Франция на Лил през 2011. Той бе обект на горещ интерес от грандовете в Европа и в крайна сметка премина в Челси, където се превърна в един от най-ефективните и постоянни футболисти на „сините“. Той изигра и 126 мача за националния отбор на Белгия.

Еден Азар.

В западен Лондон, Азар вкара 110 гола в 352 срещи, като спечели на два пъти Висшата лига, два пъти Лига Европа и по веднъж ФА Къп и Купата на Лигата. Силните му изяви с екипа на Челси доведоха закономерно до трансфер в Реал за сума от порядъка на 100 млн. евро. Тогава обаче Азар започна да страда от контузии, които повлияха сериозно на физическата му форма, още в дебютния сезон с екипа на Кралския клуб. Той така и не изигра повече от 18 мача за мадридчани в рамките на един сезон в Ла Лига. Отделно, Азар имаше и сериозна конкуренция в лицето на бразилеца Винисиус Жуниор, който постепенно се утвърди като твърд титуляр на „Сантяго Бернабеу“.

Азар и Реал се разделиха по-рано през лятото. Имаше слухове, спрягащи го с трансфер в различни клубове, но в крайна сметка той взе решение да спре с футбола. В Мадрид, белгиецът стана два пъти шампион на Ла Лига, като вдигна по веднъж и трофеите от Купата на Краля, Шампионската лига и Суперкупата на Европа.

Трябва да се вслушаш в себе си и да кажеш „стоп“ в правилния момент. След 16 години и над 700 мача, които изиграх, реших да сложа край на професионалната си кариера. Успях да сбъдна мечтата си, играх и се забавлявах на много терени по света. По време на кариерата ми имах щастието да се запозная с велики мениджъри, треньори и съотборници – благодаря на всички за тези прекрасни моменти, ще ми липсвате. Искам да благодаря и на клубовете, за които съм играл: Лил, Челси и Реал Мадрид; и да благодаря на РБФА за това, че играх за Белгия. Специални благодарности на семейството ми, моите приятели, съветници и хората, които бяха близо до мен както в добри, така и в лоши времена. На последно място, огромни благодарности към вас, моите фенове, които ме следвахте през всичките тези години, и за куража, който ми давахте. Сега е време да се насладя на близките си и да опитам нови неща. Ще се видим скоро извън терена, приятели“, се казва в поста на Азар в Инстаграм. /БГНЕС