Клиничен Арсенал удари Тотнъм и продължава гонитбата с Манчестър Сити

Арсенал спечели поредното издание на дербито на северен Лондон, след като надви Тотнъм с 3:2 като гост във вълнуващ сблъсък от 35-ия кръг на английската Висша лига.

Сред по-активни минути за "шпорите" в началото, гостите наказаха градския съперник след ъглов удар. Топката бе центрирана в наказателното поле, където Пиер-Емил Хьойберг намери собствената врата и даде предимство на "топчиите". Домакините реагираха и бяха близо до изравняване, но Кристиан Ромеро направи първо пропуск с глава от близка дистанция, а след това нямаше късмет и ударът му срещна гредата след подаване на Джеймс Мадисън. Силните минути за Тотнъм изглежда бяха дали резултат, когато Мики ван де Вен вкара топката във вратата на Давид Рая в 23-та минута, но голът бе отменен заради тънка засада на бранителя. Скоро след това Арсенал се възползва и Букайо Сака реализира с левия крак. В края на полувремето защитата на "шпорите" отново се пропука при корнер. Кай Хаверц се извиси във въздуха и направи резултата класически.

След паузата Рая направи груба грешка и Ромеро се възползва, за да намали пасива на Тотнъм в 64-та минута. Три минути преди изтичането на редовното време Хюн Мин Сон вкара от дузпа, отсъдена за нарушение Деклан Райс срещу Бен Дейвис. Халфът на Арсенал изрита уелсеца и след проверка край страничния монитор, главният съдия Майкъл Оливър отсъди дузпа, която бе реализирана от корейския нападател на домакините. До края "шпорите" опитаха да стигнат до равенство, но статуквото остана непроменено.

Така Арсенал продължава преследването в битката за титлата с Манчестър Сити. Възпитаниците на Микел Артета са на върха с 80 точки, на четири пред втория Сити, но и с два мача повече от шампионите. Третият Ливърпул е на пет пункта от върха. Тотнъм остава пети с точно 60 точки, на седем от четвъртия Астън Вила, но с две срещи в резерв спрямо бирмингамци. За тима на Анге Постекоглу предстои отложен мач с Челси в четвъртък, докато Арсенал ще бъде домакин на Борнемут.

В другата среща от днешния следобед, "черешките" постигнаха класическа победа над Брайтън с 3:0 у дома. /БГНЕС